|
Slovenski ljubiteljski čebelarji slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 07 Jan 2016 08:07 Naslov sporočila: Hrvatski pčelar |
|
|
Rojenje i ekološka svijest
Lovro Krnić
Ako pođemo od činjenice da bi ekološki pčelar trebao pčelariti na što je moguće prirodniji način, tada bi trebao dopustiti svojim pčelinjim zajednicama da se roje. No nameću se pitanja bi li to bilo isplativo, bi li trebalo pustiti prvi roj, a ostale („drugak” ili „trećak”) spriječiti, bi li trebalo poduzimati mjere nastavljanja i prevješavanja...
Iz dugogodišnje prakse došao sam do nekih zadovoljavajućih uvjerenja i postupaka u sprečavanju rojenja. Na svojem ekološkom pčelinjaku svake godine dopustim prvo rojenje („prvak”) na približno trećini pčelinjih zajednica, kod kojih se uglavnom javi potreba za rojenjem. Kada bi više pčelara dopustilo rojenje, pčele nam ne bi bile u srodstvu jer bi se miješale i s pobjeglim rojevima. Sprečavanje srodstva postiže se i osvježivanjem, kupnjom ili razmjenom pčelinjih zajednica s kolegama pčelarima. Zato smatram da su moje pčelinje zajednice jake, zdrave i vitalne, no naravno poduzimam i druge mjere kojima potkrepljujem ovu tvrdnju.
Roj je najprirodniji način reprodukcije medonosnih pčela. Ako se ne bi rojila, medonosna bi pčela kao vrsta izumrla. Najsretniji, ujedno i najsvečaniji dan za pčelinju zajednicu, a i za svako živo stvorenje na Zemlji, jest upravo rađanje, a to je kod pčelinje zajednice rojenje. Katkad, bez obzira na to što smo poduzeli sve, ama baš sve mjere, rojenje, odnosno rađanje ipak se dogodi. Mistika je tu u pitanju. Mnogo je objašnjenja zašto možemo pristupiti roju bez zaštite te golom rukom hvatati pčele, maticu i trutove, a da nas ni jedna pčela ne ubode. Zašto baš stara matica napušta dom i čini ustupak mladoj matici? Postoji mnogo znanstvenih objašnjenja ovih pojava, no jesu li točna ili je u pitanju nešto drugo što nikada nećemo doznati, odnosno imaju li pčele svoje objašnjenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 07 Jan 2016 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Najnovije iz znanosti
Ivana Gobin
OPADANJE BROJA PČELA POTAKNUTO JE KOMBINACIJOM STRESA OD PARAZITA, PESTICIDA I NEDOSTATKOM CVIJEĆA
Goulson, D. i suradnici. Bee declines driven by combined stress from parasites, pesticides, and lack of flowers. Science. 2015.
ANAFILAKSIJA IZAZVANA PČELINJIM PELUDOM: PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE
Choi, J. H. i suradnici. Bee Pollen-Induced Anaphylaxis: A Case Report and Literature Review. Allergy Asthma Immunol Res. 2014.
MED KAO POVRŠINSKI TRETMAN ZA RANE
Jull, A. B. i suradnici. Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2015.
LIJEČENJE KRONIČNOG OTVORENOG MASTOIDITISA MEDICINSKIM MEDOM: RANDOMIZIRANA KONTROLIRANA STUDIJA
Henatsch, D. i suradnici. Treatment of Chronically Infected Open Mastoid Cavities with Medical Honey: A Randomized Controlled Trial. OtolNeurotol. 2015.
NEFROPROTEKTIVNI UČINAK PČELINJEG MEDA I MATIČNE MLIJEČI PROTIV SUPKRONIČNOG BUBREŽNOG OŠTEĆENJA IZAZVANOG CISPLATINOM U ŠTAKORA
Ibrahim A. i suradnici. Nephroprotective effect of bee honey and royal jelly against subchroniccisplatin toxicity in rats. Cytotechnology. 2015. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 07 Jan 2016 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
U potrazi za „najboljim pčelama” - istraživanje o međuovisnosti porijekla i okoliša pčela
Marina Mexner i Ralph Büchler
Pčele su preživjele milijune godina bez ljudske pomoći, no sada su gubici i stradanja pčelinjih zajednica česti i govori se o globalnom smanjenju broja pčelinjih zajednica. Znamo da široka primjena sredstava za zaštitu bilja i prisutnost egzotičnih parazita slabi pčelinje zajednice, no pitanje je mijenja li se i vitalnost pčelinjih zajednica? Vodi li selekcija usmjerena na proizvodne odlike narušavanju genetske strukture (otpornost, vitalnost, proizvodnost...) ili mi nemarnim uvozom uništavamo otporne, lokalno prilagođene pčele? Skupina znanstvenika unutar udruženja COLOSS postavila je ova pitanja unutar zajedničkog istraživanja.
Međunarodna istraživačka mreža COLOSS (Prevention of COlony LOSSes, www.coloss.org) formirana je 2008. godine i dobila je sredstva iz EU COST programa do 2012. godine. Cilj je ove mreže poticanje međunarodne suradnje na istraživanjima gubitaka pčelinjih zajednica. Unutar COLOSS-a radna skupina „Raznolikost i vitalnost” istraživala je preživljavanje pčelinjih zajednica u odnosu na njihovo genetsko porijeklo i njihovu prilagođenost okolišnim čimbenicima kao što su klima, bolesti i način pčelarenja.
USPOREDBA NA RAZINI CIJELE EUROPE
Da bi se istraživali složeni međuodnosi između pčelinjih zajednica i njihova okoliša, provedeno je veliko istraživanje koje je uključilo znanstvenike iz 11 europskih država. U tom je istraživanju uspoređivano 16 različitih linija i pasmina pčela u različitim klimatskim, pašnim i tehnološkim uvjetima tijekom dvije i pol godine. Tijekom istraživanja su se pratili podaci o prinosima meda, preživljavanju i osjetljivosti na bolesti. Pokusni pčelinjaci bili su raspoređeni diljem Europe, od Finske na sjeveru do Sicilije i Grčke na jugu (slika 1.). Različite linije i pasmine u istraživanju potjecale su iz instituta, lokalnih linija iz uzgojnih programa, a istraživale su se i pčele koje nisu bile selekcionirane ili su potjecale iz linija koje su u programima zaštite od izumiranja. U istraživanje su bile uključene vrste Apis mellifera mellifera (tamna europska pčela), A. m. carnica (siva pčela), A. m. ligustica (talijanska pčela), A. m. macedonica (makedonska pčela) te A. m. siciliana (sicilijanska pčela). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 25 Feb 2017 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo skrajšano!
Dobra čebelarska praksa na Hrvaškem!
SMJERNICE ZA DOBRU PČELARSKU PRAKSU“PREMA NAČELIMA HACCP SUSTAVA
PREPORUKE ZA OPREMU I POMAGALA, RADNE POVRŠINE I RADNU OPREMU ZA PROSTOR ZA VRCANJE I PUNIONICU:
Sva oprema koja nije namijenjena punjenju treba se primjereno pohraniti i ukloniti iz prostora u kojem se radi.
Svu opremu i pomagala treba održavati u čistom i dobrom stanju, u skladu s uputama proizvođača i dobrom pčelarskom praksom.
U radnom prostoru treba biti postavljen ormarić za prvu pomoć.
Koševi pored umivaonika za ruke mogu biti otkriti. Nije dozvoljeno u njih odlagati organske otpatke. U njih moraju biti stavljene plastične vrećice. Vrećice moraju biti namjenske, za otpatke i NE SMIJU se koristiti za namirnice.
OPSKRBA PITKOM VODOM
OPĆI ZAHTJEVI
Moraju biti osigurane dovoljne količine zdravstveno ispravne vode za piće za čišćenje i proizvodnju .
Sistem za tehnološku vodu, koji se upotrebljava za dobivanje pare, hlađenje, gašenje požara i druge slične namjene, mora biti odvojen od sustava za opskrbu pitkom vodom i vidno označenprepoznatljiv.
Nepitka voda ne smije doći u dodir s pitkom vodom.
Reciklirana voda, korištena kao sastojak ili dio proizvodnog postupka, ne smije biti izvor zagađenja.
Za čišćenje, pranje ruku i opreme za čišćenje, smije se koristiti samo pitka voda ili pitka voda iz cisterni. Odmah nakon punjenja cisterne mora se pričekati nekoliko sati da se talog iz cisterne slegne.
Cisterne namijenjene pohranjivanju vode, trebaju biti u cijelosti zaštićene i redovito održavane. Ovaj zahtjev ne odnosi se na cisterne s vodom namijenjenom gašenju požara.
PREPORUKE:
Objekt treba biti priključen na javni i/ili lokalni vodovod i/ili vodovodni sustav. Ako to nije moguće, neka pčelar osigura zdravstvenu ispravnost pitke vode u skladu sa zahtjevima zakonodavstva.
Voda iz javnog vodovoda smatra se pitkom vodom, osim ako nije izdano javno upozorenje rukovoditelja da voda iz tog vodovoda nije pitka. Voda iz bunara ili cisterne smatra se pitkom vodom samo ako je redovito nadzirana na mjestu uporabe u skladu sa zahtjevima zakonodavstva.
U objektima u kojima se koristi i voda koja nije pitka, cijevi i pipe trebaju biti jasno označene; time će biti spriječena mogućnost zamjene uporabe pitke i nepitke vode.
Ako je u unutarnjoj mreži postavljen filtar za čišćenje vode, preporučljivo ga je redovito i vrlo pažljivo održavati, čistiti i mijenjati te provjeravati njegovo djelovanje. Uspješnost djelovanja filtera možemo provjeriti mikrobiološkim ispitivanjima uzoraka pitke vode nakon filtracije. Neodržavan filtar može postati izvor zagađenja vode.
U slučaju da pčelar proizvodi i napitke od meda i priključen je na vodovodnu mrežu kojim upravlja komunalno poduzeće, preporučujemo da od distributera vode povremeno zatraži informacije o zdravstvenoj ispravnosti vode u svom naselju.
Ukoliko pčelar za svoje proizvode koristi vodu iz drugih izvora (bunar, kišnica…) on mora sam u okviru vlastitog unutarnjeg nadzora utvrditi i pratiti zdravstvenu ispravnost te vode.
Povremeno (npr. 1-2 dana prije početka rada) treba na svim slavnima koje pčelar koristi za svoj rad pregledati i očistiti mrežice.
Prije početka rada trebaju se otvoriti slavine u prostorima koji se ne koriste svakodnevno i voda treba teći barem 10-15 minuta (voda ne smije biti mutna niti imati promijenjenu boju , okus i miris)
OSOBNA HIGIJENA PČELARA I SVIH KOJI RUKUJU MEDOM I DRUGIM
PČELINJIM PRINOSIMA/PROIZVODIMA
Zahtjevi se odnose na pčelare i osobe koje se bave i rukuju medom, proizvodima od meda i ostalim pčelinjim proizvodima. Među osoblje koje radi s medom/namirnicama ubrajaju se svi koji pripremaju razne proizvode namijenjene za javnu potrošnju . Posebnu pozornost moraju posvetiti uputama za osobnu higijenu.
HIGIJENSKI ZAHTJEVI ZA PROIZVODNJU PČELINJIH PROIZVODA
I u proizvodnji pčelinjih proizvoda javljaju se čimbenici rizika, koji mogu biti mikrobiološki, kemijski i fizikalni.
Skoro posvuda se mogu pojaviti i unakrsni onečišćivači meda i pčelinjih prinosa (namirnica).
Onečišćenje može biti fizikalno, kemijsko, biološko. Pčelinji proizvodi mogu se onečistiti u postupku punjenja u odgovarajuću ambalažu za skladištenje ili prodaju.
Do fizikalnog rizika može doći zbog neodgovarajućih pomoćnih sredstava(primjerice opreme) i neodgovarajuće ambalaže.
Do kemijskog onečišćenja može doći zbog uporabe neodgovarajućih sredstava za čišćenje ili neodgovarajuće izvedenog čišćenja (loše ispiranje, izluživanje tvari iz neodgovarajuće ambalaže, …), rezidua lijekova
Do biološkog rizika može doći zbog neprimjerene temperature ili zbog nepravilnog obrtanja zaliha, jer se neki pčelinji proizvodi mogu brzo pokvariti. Onečišćenje namirnica može se javiti i zbog neodgovarajuće osobne higijene. (Npr. zbog nepranja ruku pčelara prije i tijekom rada ili ako je pčelar prenosilac zaraznih bolesti).
U nastavku ćemo se ograničiti na načine sprječavanja gore spomenutog onečišćenja pčelinjih prinosa.
HRANJENJE PČELA
Prirodna hrana za pčele su nektar, med i cvjetni prah. Pčelar se mora pobrinuti da pčele uvijek imaju na raspolaganju dovoljno prirodne hrane. Ali u izvanrednim uvjetima (priprema za zimsko doba, nepovoljne vremenske prilike…) pčelama je potrebno dodati, odnosno dopuniti njihove zalihe. U slučaju pomanjkanja hrane pčelama pomognemo tako da im dodamo med, cvjetni prah i šećer u raznim oblicima ( otopina ili pogača).
OPĆI ZAHTJEVI
Pčele je dopušteno hraniti samo medom,cvjetnim prahom i šećerom.
Med i cvjetni prah za hranjene pčela ne smiju sadržavati spore uzročnika američke gnjiloće pčelinjeg legla, Paenibacillus larvae.
Svaku pčelinju zajednicu hranimo zasebno
Pčelar se mora pobrinuti da u med ne dospije prerađena šećerna otopina
Netom prije i tijekom ispaše pčelinje zajednice nije dopušteno hraniti.
Pčele se ne smiju hraniti ukiseljenim ili pokvarenim medom, medom uginulih pčelinjih zajednica i medom s dodatkom lijekova
Hranilica mora biti čista. Čistimo je prije i po završetku hranjenja.
Hranilice moraju biti napravljene tako da se pčele, u slučaju hranjenja tekućom hranom, u njoj ne utope.
PREPORUKE:
Pčele hranimo samo u slučaju potrebe za dopunjavanjem zalihe hrane za njihove potrebe.
Pčelar prije ispaše mora urediti košnicu, tako da u medištima ne bude saća s prerađenom šećernom otopinom.
Pčelar između dvije paše ili u razdoblju kad nema ispaše mora hraniti pčele (ako je to potrebno) samo onolikom količinom hrane koju pčele mogu odmah iskoristiti.
U ekološkom pčelarstvu se za dohranjivanje pčela preporučuje uporaba njihove prirodne hrane – meda, ili u slučaju kad to predviđa pravilnik o ekološkom pčelarstvu, šećerom ekološke proizvodnje.
VRCANJE MEDA I PRETAKANJE U VEĆE TRANSPORTNE/SKLADIŠNE POSUDE
OPĆI ZAHTJEVI
Med ne smije biti izložen fizikalnom, kemijskom i biološkom onečišćenju.
Vrcaljke, posude, oprema moraju biti od odgovarajućih materijala ( čisto, glatko, perivo, nehrđajuće).
Prije početka vrcanja prostor, oruđe i opremu treba temeljito očistiti.
Tijekom vrcanja meda u tom prostoru ne smijemo obavljati ništa drugo.
Tijekom vrcanja domaće životinje nemaju pristupa u prostor.
Tijekom vrcanja, pčelar i osobe koje mu pomažu nose čistu odjeću. Tijekom cijelog procesa vrcanja meda u tom se prostoru ne puši i ne jede!
Treba osigurati mogućnost pranja ruku tekućim sapunom i ručnicima za jednokratnu upotrebu.
U med ne smiju dospjeti tvari za smanjenje trenja u vrcaljki za med.
PREPORUKE:
Prije početka iz prostora treba ukloniti sve što bi moglo predstavljati opasnost za vrcanje meda
Treba osigurati mogućnost čišćenja opreme i pribora.
Po mogućnosti uspostaviti zatvoren sustav istjecanja meda iz vrcaljke u posudu .
Pokrov na vrcaljki tijekom rada treba biti zatvoren.
DOBIVANJE MATIČNE MLIJEČI
U većim količinama je dobivamo tako da pola dana stare ličinke presadimo u matične osnove. Oduzimanje mliječi obavlja se tri dana nakon presađivanja ličinki. Tada je mliječ najkvalitetnija (i ima je najviše). Prekasno oduzimanje smanjuje kvalitetu same matične mliječi, a istodobno je ima manje.
OPĆI ZAHTJEVI
U vrijeme dobivanja ne smiju se koristiti kemijska sredstva za suzbijanje bolesti.
Matične osnove od voska ne smiju u sebi sadržava ostatke lijekova za suzbijanje bolesti
Obavezno je treba čuvati u tamnom i hladnom prostoru jer je osjetljiva na svjetlost.
PREPORUKE:
Za suzbijanje pčelinjih bolesti treba koristiti sredstva koja ne ostavljaju tragove u matičnoj mliječi
Dobivanje mliječi od zajednica koje su u dobrom bioloko-uzgonom stanju i imaju stalan dotok prirodne hrane – meda i cvjetnog praha.
Hranimo samo po potrebi
Uklanjanje ličinki i oduzimanje mliječi obavlja se na dostatnoj svjetlosti. Žličica za uzimanje mliječi mora biti drvena/plastična/staklena (metalna mijenja kvalitetu mliječi) ili se mora koristiti metoda sisanja staklenom kapaljkom, sisaljkom…
Uporaba tamnih čašica.
Prilikom punjenja mliječi u čašice one se moraju što više napuniti (da nema previše zraka u čašici).
Za prenošenje do hladnjaka, odnosno zamrzivača trebaju se koristiti rashladne torbe.
NAPOMENA:
Kod matične mliječi zagađenje može biti kemijsko zbog prelaska kemijskih sredstava iz voska u mliječ (kemijska sredstava za suzbijanje pčelinjih bolesti koji se vežu u vosku itd.) ili fizikalno zbog uporabe nečistog oruđa i/ili neodgovarajuće ambalaže (prljave matične osnove), odnosno biološko, ako je mliječ predugo izložena zraku u razdoblju od uzimanja do pakiranja u ambalažu i ako je prilikom uzimanja mliječi ličinka oštećena.
SKLADIŠTENJE PROIZVODA
OPĆI ZAHTJEVI
Moramo se pobrinuti da nam u skladištu ne ostaju proizvodi iz prijašnjih sezona, već ih koristimo u skladu s načelom potiskivanja (First in First Out – prvi unutra–prvi van).
Zalihe moramo koristiti/prodavati u skladu s rokovima uporabe namirnica i u skladu s načelom potiskivanja.
MED
Med ne smije biti izložen stranim mirisima, insektima, prašini, teškim metalima.
Za skladištenje meda mora se koristiti odgovarajuća posuda namijenjena za namirnice (čisto, glatko, perivo).
Prostor mora biti taman i suh.
Poklopci posuda moraju se dobro zatvarati.
Čuvanje meda na temperaturi od -5 do + 30 C, a optimalna tempertura je od 10 – 20 C
B) MED U SAĆU
Med u saću se čuva u zatvorenim plastičnim posudama ili kutijama, koje s spremaju u plastične vrećice i tako skladište na hladnom .
Med u saću čuva se na temperaturi optimalne vrijednosti do 15 C
PROPOLIS
Sirovi propolis skladištimo zamrznut u zatvorenim plastičnim posudama ili kutijama, koje s spremaju u plastične vrećice i tako skladište na hladnom .
Propolis se čuva na hladnom, na optimalnoj temperaturi od 10 – 15 C, u tamnoj prostoriji,
CVJETNI PRAH
Svježi cvjetni prah skladištimo zamrznut ili u hladnjaku.
Temperaturu sredstava za zamrzavanje, u kojima pohranjujemo svježi cvjetni prah moramo redovito kontrolirati.
Svježi cvjetni prah čuvamo u hladnjaku do pola godine.
Vrijeme čuvanja svježeg cvjetnog praha u zamrzivaču na temperaturi od -18 C jedna godina.
Čuvati smrznutog u frizeru ili
Čuvati steriliziranog u komorama
Odmrznuti cvjetni prah NE SMIJE SE PONOVNO ZAMRZNUTI!
Zahtijevani temperaturni lanac u pravilu mora biti neprekinut, osim kratkotrajnih razdoblja prekida, kad se temperatura ne kontrolira zbog izvođenja potrebnih postupaka punjenja, koji moraju biti što kraći.
Svjež cvjetni prah mora se što prije konzervirati, na primjer sušenjem, miješanjem s medom, odnosno zamrzavanjem.
Osušeni cvjetni prah skladištimo u nepropusno zatvorenim posudama u hladnom i suhom prostoru, na temperaturi oko 14°C do tri mjeseca. Kod duljeg skladištenja od tri mjeseca moramo ga premjestiti u hladnjak na temperaturu od 2-7 C.
MATIČNA MLIJEČ
Obavezno se čuva u tamnom prostoru, jer je osjetljiva na svjetlost.
Svježa matična mliječ čuva se na hladnom, može se i zamrznuti ili se čuva u kontroliranoj atmosferi.
Vrijeme čuvanja u hladnjaku je do pola godine.
Vrijeme čuvanja u zamrzivaču je od jedne godine na temperaturi od – 18 C.
Temperaturu sredstava za hlađenje ili zamrzavanje, u kojima pohranjujemo svježu matičnu mliječ moramo kontrolirati i zapisivati.
Odmrznutu matičnu mliječ NE SMIJEMO PONOVNO ZAMRZAVATI!
Zahtijevani temperaturni lanac u pravilu mora biti neprekinut, osim kratkotrajnih razdoblja prekida, kad se temperatura ne kontrolira zbog izvođenja potrebnih postupaka punjenja, koji moraju biti što kraći.
PRAĆENJE TEMPERATURE ZRAKA U RASHLADNIM SREDSTVIMA ZA POHRANJIVANJE.
Temperaturu u rashladnim sredstvima za pohranjivanje pčelinjih proizvoda (matična mliječ i cvjetni prah, te nepasterizirani medni napici) pratimo i dokumentiramo 1 x na dan.
Temperaturu škrinje za zamrzavanje očitavamo i bilježimo 1 x tjedno.
Temperaturu uređaja za rashlađivanje pratimo do iskorištavanja zalihe..
HIGIJENSKI ZAHTJEVI ZA PRIPREMU PČELINJIH PROIZVODA
Kod proizvodnje pčelinjih proizvoda se javljaju čimbenici rizika, koji mogu biti mikrobiološki, kemijski i fizikalni.
Pčelinji proizvodi mogu se onečistiti tijekom postupka pripreme, obrade i punjenja u odgovarajuću ambalažu za skladištenje ili prodaju. Može se pojaviti i zbog neodgovarajuće osobne higijene.
Proizvodi se mogu onečistiti tijekom samih postupaka pripreme:
zbog neodgovarajućih prostora, pomagala za rad i neprikladne ambalaže (prisutnost stranih tijela i primjesa nečistoće kao što su komadići metala, drva, kukaca, … u namirnici – to je fizikalno onečišćenje),
zbog neodgovarajućih sredstava za čišćenje ili neprikladno obavljenog čišćenja (slabo ispiranje), neodgovarajuće ambalaže (prisutnost kemijskih tvari u namirnici – to je kemijsko onečišćenje),
namirnice se mogu pokvariti na primjer zbog neprimjerene temperature tijekom pripreme proizvoda ili zbog neodgovarajuće higijene prostora i opreme, odnosno neodgovarajuće osobne higijene pčelara ili pak zbog nepravilnog obrtanja zaliha (rastu i razmnožavaju se neželjeni mikroorganizmi – koji kvare namirnice – to je mikrobiološko onečišćenje).
OBRADA MEDA
Ako med šaljemo u punionicu, ne smijemo ga obrađivati (zagrijavati,…), MOŽE BITI KRISTALIZIRAN jer ga punitelji sami na odgovarajući način i pod nadzorom pretvaraju u tekući.
A za vlastitu prodaju, pčelar ga po potrebi sam na odgovarajući način obrađuje (pretvaranje u tekući, homogenizacija, obiranje, vođena kristalizacija, dodavanje dodataka).
OBRADA MEDA – PRETVARANJE MEDA U TEKUĆI/OBIRANJE
OPĆI ZAHTJEVI
Posuda i prostor moraju biti odgovarajući (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti za rad)
Med se pretvara u tekući zagrijavanjem na temperaturi do maximalno 40 C.
Pčelar mora nadzirati tijek zagrijavanja
Vrijeme pretvaranja meda u tekući ovisi o temperaturi, veličini posude te o načinu i sredstvu za zagrijavanje.
PREPORUKE:
Koristimo takva pomoćna sredstva i načine zagrijavanja koja neće dovesti do narušavanja kvalitete meda.
NAPOMENE:
Sredstva za zagrijavanje meda:
Grijači koji se mogu uroniti (Štapni grijači zahtijevaju obavezno miješanje meda da ne dođe do pregrijavanja meda na mjestu dodira s grijačem. Spiralni grijač se pomiče prema dolje sam pa miješanje nije obavezno, ali je preporučljivo).
Vodena kupelj.
Komora za topljenje sa zagrijanim zrakom (obavezno mora biti ugrađen termostat).
Komora za topljenje s ugrađenim cijevima sa zagrijanom vodom. Zagrijavanje se odvija ravnomjerno.
Pretvaranje meda u tekući pomoću mikrovalova uzrokuje oštećenja meda (uništavanje enzima ) i postoji velika mogućnost pregrijavanja meda. Stoga se taj način ne preporučuje.
OBRADA MEDA – HOMOGENIZACIJA
Pčelar može na želju i zahtjeve trgovca/korisnika ili po vlastitoj odluci koristiti postupak homogenizacije s ciljem da se više vrsta meda pomiješa i tako se dobije med jednakih organoleptičkih i fizikalno-kemijskih osobina ( boja, okus, elektrolitska provodljivost, konzistencija, sadržaj vode…).
OPĆI ZAHTJEVI
Pčelar mora osigurati sljedivost meda preko odgovarajućih oznaka i dokumentacije.
Posuda i prostor moraju biti prikladni (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti za rad).
PREPORUKE:
Za osiguravanje sljedivosti pčelar mora voditi evidenciju sljedivosti (otkud je med, gdje je bila ispaša – pašni okoliš, vrijeme vrcanja meda, količina meda, gdje ga je umiješao, kome ga je dao i/ili prodao )
OBRADA MEDA – PASTERIZACIJA
Pasterizacija meda znači zagrijavanje meda do temperature +78°C, čemu slijedi brzo hlađenje na temperaturu skladištenja. Pasterizacija se izvodi s ciljem da se unište kvasci. Time se sprječava vrenje meda. Pasteriziran med ostaje dulje vrijeme tekući. Pasterizacija uništava u medu veći dio enzima invertaze, koji je jedan od parametara kvalitete meda.
To znači da je izvođenje pasterizacije SAMO POPRAVLJANJE GREŠAKA i NIJE U SKLADU S DOBROM PČELARSKOM PRAKSOM. Takav med može se koristiti samo kao PEKARSKI MED.
OBRADA MEDA – KONTROLRANA KRISTALIZACIJA
Kristalizacija meda je prirodan proces, koji ne utječe na kakvoću meda.
Kontroliranu kristalizaciju koristimo za dobivanje kremastog meda. Kremasti med je pogodan za potrošača zbog lakše mazivosti kroz dulje vrijeme.
Za kontroliranu kristalizaciju najčešće se koriste dva mehanička postupka. Kod prvog mehanički zdrobimo nastale kristale i umiješamo ih u med, a kod drugog u med umiješamo 5-10 % sitno kristaliziranog meda.
OPĆI ZAHTJEVI
Posuda i prostor moraju biti prikladni (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti rada).
Ako se miješa više vrsta meda, potrebno je voditi evidenciju o sljedivosti meda.
DODAVANJE DODATAKA U MED
Neki pčelari zbog raznolikosti ponude i želje korisnika dodaju medu različite dodatke, kao što su cvjetni prah, propolis, matična mliječ, suho voće, orašasti plodovi, med u saću itd.
OPĆI ZAHTJEVI
Posuda i prostor moraju biti prikladni (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti rada).
Dodaje se samo suho, nepljesnivo voće.
Orašasti plodovi moraju biti zdravstveno besprijekorni – bez plijesni…
Dodaje se samo na prikladan način dobiven i očišćen cvjetni prah, propolis, matična mliječ.
PREPORUKE:
Od dobavljača dodataka preporučljivo je dobiti oznake i/ili certifikate i/ili analize dodataka koji jamče da su primjereni kao dodaci medu i drugim pčelinjim proizvodima.
Pčelar mora napraviti i dopunjavati popis izabranih dobavljača dodataka te čuva račune o nabavljenim dodacima.
Med s dodacima – treba paziti na sadržaj vode u dodacima.
OSTALI PČELINJI PROIZVODI I OD NJIH NAPRAVLJENI PROIZVODI
MED U SAĆU
Med u saću možemo razrezati na komade i staviti :
samostalno u posude
pomiješati s medom i staviti ga u posudu
umotati u prozirni papir
OPĆI ZAHTJEVI
Ambalaža za umotavanje mora biti od materijala primjerenih za prehranu.
5.5.2 MATIČNA MLIJEČ
PREPORUKE:
Za konzerviranje matične mliječi preporučuje se osim zamrzavanja i liofilizacija ( postupak zamrzavanja na – 60 C pod vakuumom). Odmrznutu matičnu mliječ NE SMIJEMO PONOVNO ZAMRZNUTI!
5.5.3 CVJETNI PRAH
A) CVJETNI PRAH – SKIDANI
OPĆI ZAHTJEVI
Cvjetni prah mora biti bez stranih tijela.
Sušimo ga toplim zrakom ( do 40˚C).
B) CVJETNI PRAH - VAĐENI, CVJETNI PRAH U SAĆU
OPĆI ZAHTJEVI
Cvjetni prah mora biti bez stranih tijela.
PROPOLIS I PROIZVODI OD PROPOLISA OPĆI ZAHTJEVI
Uporaba odgovarajućeg alkohola ili drugih otapala za otapanje propolisa.
Potrebno je osigurati odgovarajuće dokumente o alkoholu ili drugim otapalima koji dokazuju da su primjereni za uporabu u prehrambenoj industriji.
Punjenje u tamne bočice.
5.5.5 PROIZVODI OD PČELINJIH PROIZVODA - PIĆA
A) MEDICA (medno vino), MEDNA RAKIJA (medni brandy) i OCAT OD MEDA
Medica ili takozvano medno vino je alkoholno piće koje nastaje u procesu alkoholnog vrenja uz prethodni dodatak kvasca za vrenje. Alkoholno vrenje zaustavimo kad je postignut postotak alkohola do 14 vol % alkohola. Zatim se medica pretače i dozrijeva u bačvama. U medno vino može se dodati i razno bilje ili začini.
Medna rakija je nastavak postupka dobivanja medice tako da zrelu medicu destiliramo te potom destilat rijedimo do postotka alkohola s najmanje 32 vol % alkohola. Medna rakija je prozirna i bistra tekućina.
Ocat od meda je nastavak postupka dobivanja mednog vina (medice) s kontroliranim postupkom octeno-kiselinskog vrenja. U medicu se dodaju octeno-kiselinske bakterije koje alkohol pretvaraju u octenu kiselinu.
B) MEDNI LIKER
Medeni liker je mješavina meda, voćne rakije i vode. To je razrijeđena voćna rakija, zaslađena medom koja sadrži najmanje 15 vol% alkohola ili više.
C) MEDNI NAPITCI
Medni napitci su uglavnom bezalkoholne mješavine meda i vode, a može im se još dodati, na primjer, sok od limuna i dobivamo mednu limunadu. Rok trajanja im je kratak jer se bez postupaka pasterizacije brzo pokvare. Stoga ih je potrebno čuvati u tamnom i hladnom prostoru optimalna temperatura 4C..
Pasterizacija znači zagrijavanje proizvoda na temperaturu veću od 63˚C za 25-30 minuta i toplo punjenje u čiste staklenke te istovremeno zatvaranje čepovima. Tim postupkom produljujemo rok uporabe proizvoda.
OPĆI ZAHTJEVI
Nadzor nad dobavljačima rakije (izjave i/ili potvrde i/ili analize,…).
Prostor i radna pomagala moraju biti čisti. (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti rada).
Voda (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti rada).
UMOTAVANJE SAĆA S MEDOM I SAĆA S CVJETNIM PRAHOM OPĆI ZAHTJEVI
Umotavanje i pakiranje moramo obaviti tako da se spriječi onečišćenje proizvoda. Mora se osigurati čistoća i neoštećenost ambalaže.
Materijal koji se koristi za umotavanje mora biti primjeren. Od dobavljača je potrebno dobiti oznake, certifikate i analize materijala koji dolazi u dodir s namirnicama.
PREPORUKE:
Namirnica mora biti dobro umotana i zatvorena da ne dođe do naknadnog onečišćenja.
Svaki omot neka bude opremljen oznakom – etiketom s odgovarajućim oznakama.
OTKUP MEDA MEĐU PČELARIMA – RAZMJENA DOBARA OPĆI ZAHTJEVI
Med otkupljujemo samo od pčelara koji nam izdaju uvjerenje/potvrdu da pčelare u skladu s ovim smjernicama ili imaju uveden vlastiti HACCP sustav.
Time pčelar prodavač zadržava proizvodnu odgovornost do faze punjenje, a pčelar koji je med otkupio, preuzima odgovornost za daljnje faze od punjenja nadalje.
Pčelar kupac mora taj med kasnije označiti na odgovarajući način i voditi evidenciju.
PUNJENJE MEDA U MALOPRODAJNU AMBALAŽU
OPĆI ZAHTJEVI
Posuda, ambalaža i prostor moraju biti prikladni (vidi poglavlje Higijenski i tehnički uvjeti rada).
Prije punjenja ambalaža (teglice, bočice, lončići, poklopci …) mora biti pregledana i čista te neoštećena.
Obavezno je označavanje u skladu sa zakonskim zahtjevima. Etikete moraju sadržavati zahtijevane oznake.
Mora biti osigurano praćenje korak naprijed – evidencija o tome kojim većim kupcima (puniteljima) je prodan med.
PREPORUKE:
Maloprodajna ambalaža mora biti zaštićena i mora se skladištiti u odgovarajućim prostorima.
Preporučuje se i označavanje na etiketama s dopuštenim dodatnim oznakama (upute i informacije za potrošača - vidi Označavanje).
SKLADIŠTENJE PROIZVODA OD PČELINJIH PROIZVODA OPĆI ZAHTJEVI
Nepasteriziran medni napitak čuva se na hladnom.
Med s dodacima mora se čuvati u odgovarajućoj ambalaži (čista, glatka, periva,neoštečena).
Odmrznuta matična mliječ NE SMIJE SE PONOVNO ZAMRZNUTI!
Zalihe moramo koristiti/prodavati u skladu s rokovima uporabe namirnica i u skladu s načelom istiskivanja.
PREPORUKE:
Većinu proizvoda skladištimo na sobnoj temperaturi.
Med s dodanim cvjetnim prahom i/ili matičnom mliječi preporučljivo je do prodaje čuvati u hladnom.
Med u prodajnoj ambalaži i/ili kartonu čuva se podignuto od tla, izuzetak su skupne ambalaže za veće količine meda.
Proizvode s oštećenom ambalažom (vanjska ambalaža koja ne utječe na proizvod) i/ili s nepravilnom ili nepotpunom oznakom na ambalaži premještamo u drugu neoštećenu i pravilno označimo ambalažu.
Način označavanja:
Oznake na namirnici moraju biti na hrvatskom jeziku, na uočljivom mjestu ambalaže, tako da su lako vidljive, razumljive, nedvosmislene, jasno čitljive i neizbrisive
Ime namirnice, neto količina, rok upotrebljivosti i postotak alkohola moraju biti označeni u istom vidnom polju.
Sve namirnice koje sadrže genetski modificirane organizme (GMO), moraju biti vidljivo označene (oznaka na ambalaži).
Uvjeti za navođenje serije/lota:
Svaka namirnica koja je u prometu mora imati navedenu oznaku serije (lot). Serija (lot) je broj jedinica namirnice u prometu, koja je prerađena, proizvedena ili pakirana pod jednakim uvjetima.
Serija (lot) mora biti označena jasno i vidljivo slovom L i brojem serije, što skupa omogućuje identifikaciju namirnice.
Neobvezno navođenje serije/lota
Navođenje serije (lota) nije obavezno:
ako je na ambalaži naveden rok upotrebljivosti, koji uključuje u datumu najmanje dan i mjesec, tim redom;
za poljoprivredne proizvode, koji se prodaju ili dostavljaju na privremeno skladištenje, pripremu ili pakiranje, odnosno dostavljaju se do proizvođača ili se skupljaju za neposrednu uporabu u tehnološkoj pripremi, odnosno preradi;
za namirnice, koje prilikom prodaje konačnom potrošaču nisu predpakirane ili su zapakirane na zahtjev konačnog potrošača, odnosno predpakirane su za neposrednu prodaju;
za ambalažu čija je najveća površina manja od 10 cm².
Oznake za med:
Med mora biti označen u skladu s propisom koji uređuje opće označavanje predpakirnih namirnica, i u skladu sa sljedećim uvjetima:
izraz «med» koristi se samo za med iz definicije o medu;
u prometu se mogu koristiti samo imena vrsta meda. Ta imena mogu se nadomjestiti općim imenom «med», osim za med u saću, med s komadima saća u medu i pekarski med, pod uvjetom da je kod pekarskog meda na oznaci navedeno «samo za kuhanje i pečenje» u neposrednoj blizini imena.
Osim kod pekarskog meda, ime može biti nadomješteno navođenjem oznake koja se
odnosi na:
navođenje cvjetova ili biljaka, ako med u cijelosti ili djelomično potječe iz navedenog izvora i ima njegove senzorske, fizikalno-kemijske i mikroskopske osobine,regionalno, teritorijalno ili topografsko porijeklo, ako je med u cijelosti navedenog porijekla, posebne kriterije kakvoće, ako je pekarski med bio upotrijebljen kao sastojak u složenoj namirnici, može se u imenu složene namirnice umjesto imena «pekarski med» upotrijebiti općenito ime «med», pod uvjetom da se u popisu sastojaka sastavljene namirnice upotrijebi ime pekarski med;
a) država, odnosno države porijekla ili izvora gdje je med proizveden moraju biti navedene na oznaci.
b) ako med potječe iz više od jedne države članice Europske unije ili države koja nije članica Europske unije, navod iz prethodnog stavka nadomješta se jednom od sljedećih oznaka, i to:
«mješavina meda iz država članica EU»;
«mješavina meda iz država koje nisu članice EU»;
«mješavina meda iz država članica EU i država, koje nisu članice EU».
Oznake za pekarski med:
U slučaju pekarskog meda, na transportnim kontejnerima, pojedinim jedinicama pakiranja i u trgovačkim dokumentima mora biti jasno navedeno puno ime meda.
Med mora odgovarati kriterijima sastava kakvoće meda iz Pravilnika o medu.
Zabranjene oznake (zdravlje)
Oznake na namirnici ne smiju biti takve da bi mogle obmanuti konačnog potrošača, posebno u pogledu:
njegovih karakteristika, prirode, osobina, porijekla, sastava, količine, roka upotrebljivosti, načina proizvodnje;
pripisivanja učinaka ili osobina koje nema;
Odgovornost za označavanje
Za označavanje namirnica je odgovorna osoba koja je navedena na oznaci namirnice (vidi obvezne podatke na namirnici).
Preporučljiva je priprema informativnog naputka za kupce kao na primjer:
namirnica je namijenjena za osvježenje,
namirnica je namijenjena za zaslađivanje umjesto bijelog šećera,
namirnica je namijenjena za kulinarski dodatak mesu, povrću, voću….
čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu,
neki kratki recept itd.
Informativne upute za kupca na ambalaži i/ili etiketi, reklamnom materijalu itd., moraju biti jasne, kratke i razumljive.
POMIČNI OBJEKTI (štandovi, kiosci…)
Pomični i privremeni obrti za obavljanje prehrambene djelatnosti su kiosci, prodajni štandovi i pokretna prodajna vozila, koji se koriste samo povremeno za prodaju meda i drugih pčelinjih proizvoda.
OPĆI ZAHTJEVI
Koriste se Smjernice dobrih higijenskih navika na načelima sustava HACCP u trgovačkoj djelatnosti ili se uspostavlja vlastiti unutarnji nadzor na temelju HACCP sustava za trgovine.
U tom slučaju nadzor nad rukovanjem pčelinjim proizvodima preuzima Ministarstvo zdravstva i soc. skrbi RH
ZADACI ODGOVORNIH OSOBA ZA OSIGURAVANJE SIGURNIH NAMIRNICA
OSPOSOBLJAVANJE PČELARA I SVIH ONIH KOJI RUKUJU MEDOM I
PČELINJIM PROIZVODIMA
Učinkovito izvođenje dobre higijenske prakse i/ili djelovanje HACCP-sustava temelji se i na osposobljavanju pčelara i svih ostalih koji rukuju medom i drugim pčelinjim proizvodima. Moguće je onečišćenje namirnica zbog neodgovarajućeg osposobljavanja pčelara i svih onih koji rukuju medom i pčelinjim proizvodima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow
|