Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




O KRMLJENJU ČEBEL

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2015 07:49    Naslov sporočila: O KRMLJENJU ČEBEL Odgovori s citatom

Kontrola zalog hrane spomladi



Kratek opomnik

Končuje se zimsko obdobje. Konec januarja in v začetku februarja imamo na Kočevskem pravo zimo z debelo snežno odejo in zelo nizkimi temperaturami, saj se te spustile kar do -25 °C, ali pa še niže. Res, da le za nekaj dni, toda botruje prava zima.

Naše čebele kako leto že januarja prinašajo prve koške cvetnega prahu z leske. Marca pa prvo medičino dobijo na telohu, spomladanskem resju, ob koncu marca pa v toplejših krajih tudi na vrbi. Hrana, ki jo prinašajo v panj, je le majhno dopolnilo njihovih medenih zalog. Ob dotoku sveže medičine tudi matice nekoliko bolj zalegajo, ko pa se medičini pridruži še sveži cvetni prah ter proti koncu meseca tudi toplejši dnevi, se v družini začenja že pravo rajanje okoli matice. Proti koncu meseca se ozračje včasih ogreje tudi do 20 in več stopinj Celzija.

Kranjska čebela na cvetu spomladanskega resja Čistilni izlet in prvi koški cvetnega prahu Moč družine in rodnost matice vidimo na bradah panjev, ko ocenjujemo količino prinesenega cvetnega prahu v posamezni panj.
Ob čistilnem izletu na lep sončen dan brez vetra znova očistimo podnico panja in na hitro pogledamo, ali je v njem dovolj hrane.

Družinam, za katere ugotovimo, da je nimajo dovolj, dodamo segret sat ali dva hrane ob gnezdo. Medene pokrovčke na strani sata, ki je ob zalegi pred dodajanjem z dletom malo popraskamo. Pregledamo, kje in na koliko satih je gnezdo. Morebitne plesnive sate odstranimo in ugotovimo vzrok plesni ter dodamo polno satje iz rezerve.

Če kakšna družina ne prinaša cvetnega prahu, je velika možnost, da je brezmatična. Take družine se proti večeru dolgo ne umirijo in so glasnejše od normalnih družin, v katerih matice normalno zalegajo. Pregledamo tudi zalego, da bi ugotovili, ali v katerem panju morda ne zalegajo trotovke. Če najdemo družino, v kateri zalegajo čebele trotovke, jo skupaj s sati zložimo na stolico, panj pa zapremo in pokrijemo s papirjem. Družino na stolici odnesemo vsaj deset metrov stran od panja in jo ometemo na lepenko. Ometene čebele si bodo v sosednjih panjih izprosile nov dom, trotovke pa bodo ostale v travi. To naredimo le, če je dan sončen, dovolj topel in brez vetra in čebele močno izletavajo.

Čebele obložene s cvetnim prahom Ob pregledu sate le listamo in jih ne izvlečemo v celoti iz panja. Vsak panj pregledujemo toliko časa, dokler ne opazimo zalege. Prepričati se moramo, da ima družina dobro matico. Če v kateri družini opazimo presledkasto zalego, jo moramo natančno pregledati, če ni morda okužena s katero od kužnih bolezni.

Družino, ki ima gnezdo ob desni steni panja, premestimo v sredino panja, tako da iz nasprotne (leve) strani izvlečemo sat ali dva s hrano, premestimo vse sate na levo, na desno pa zložimo dva prej izvlečeva sata, ki smo jima s čebelarskim dletom delno poškodovali medene pokrovce (poglej sliko premeščanja). Kontrolni pregledi naj bodo čim krajši, toda temeljiti. To rutino pa bomo pridobili le po večletnem čebelarjenju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 27 Mar 2015 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj o pomladanskem dodajanju pogač menijo hrvaški čebelarji


Šečerne pogače za proljetni razvoj

Boris Bučar
Usmenom predajom, u literaturi, ali i po internetskim bespućima, pčelari se mogu domoći velikog broja recepata za proizvodnju pogača. S obzirom na različitost informacija, napisat ću nekoliko savjeta za one koji tek kreću s izradom pogača za pčele.

Osnovne informacije

Prerada šećera iscrpljuje pčelu, bilo da se radi o preradi nektara ili šećernog sirupa, a još je gore kod pogače. Pčele naime pogaču ne otapaju vodom iz mednog želuca nego sekretom mliječne i ždrijelne žlijezde lučeći znatne količine enzima, ponajprije invertaze. Enzimi su proteini i dok nema obilja iz prirode, zimske pčele troše vlastite zalihe masno-proteinskog tkiva, takozvanog vitelogenina, kojeg onda ostaje manje za hranjenje prvih generacija novog legla. Već vizualna usporedba zaliha vitelogenina u ljetne i zimske pčele može uvjeriti svakog skeptika u njegovu važnost.

Indirektna posljedica povećanog lučenja spomenutih enzima za preradu šećera jest žeđ, pa pri dodavanju pogače pčelama treba osigurati pojilicu u blizini pčelinjaka. U početku u vodu (po mogućnosti prokuhanu kako bi se odstranio dio klora) dodajem dvije velike jušne žlice šećera na tri litre, a kada se pčele naviknu na mjesto s vodom, povremeno dodam četvrt čajne žličice kuhinjske soli. Pčele vole sol i može ih se naći uz ceste koje su zimi posipane solju, ali ih bude i mnogo mrtvih jer sol pri udjelu od 0.5 posto postaje štetna za pčele.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2016 06:21    Naslov sporočila: Dražilno krmljenej Odgovori s citatom

Vir: Vlado Avguštin, spletna stran

Dražilno krmljenje čebel

Dražilno krmljenje je tema, okoli katere se pogosto krešejo mnenja čebelarjev. Številni čebelarji namreč hvalijo spomladansko krmljenje čebel s pogačami, drugi priporočajo sladkorni sirup, tretji pa nasprotujejo kakršnemu koli krmljenju. Sicer pa moramo pri krmljenju čebel upoštevati praktične in teoretične izkušnje, znanstvena stališča, najbolj pa potrebe čebel. Dejstvo je, da čebelje družine z zadostno zalogo medu in cvetnega prahu ne potrebujejo nikakršnega krmljenja.

Žal smo se čebelarji v zadnjem času po večini prelevili v medarje, pohlep po čim večjem zaslužku pa nas je privedel do tega, da čebelam odvzemamo preveč njihovih zalog hrane, tj. medu in cvetnega prahu. Namesto tega jim dodajamo sladkor in kvas, zato moč čebelje družine fiziološko slabi, s tem pa izgublja tudi sposobnost obrambe pred boleznimi.

Brez dvoma je najboljša hrana čebel v katerem koli obdobju leta tista, na katero so navajene že tisoče let, to je med. Čebelarji naj bi zato ves čas skrbeli, da imajo čebele v zalogi vedno primerno količino hrane ter da so primerno močne in zdrave. Takšne družine se namreč spomladi dobro razvijajo brez kakršnega koli dražilnega krmljenja. Če jih dražilno krmimo, obstaja nevarnost, da se rojilno razpoloženje pojavi pred glavno pašo ali da celo izrojijo in tako z donosom ni nič. S tem imamo trojno škodo: nepotrebno delo, veliko porabo hrane in manjši povprečni donos v čebelnjaku.

Spomladi je treba čebele krmiti samo ob morebitnih izrednih razmerah. Te nastopijo tedaj, kadar čebelje družine ostanejo brez hrane oziroma kadar v naravi ni paše. Če se zaloga hrane ob gnezdu hitro zmanjšuje, tako rekoč nimamo druge izbire, kot da jo čebelam dodamo. Iz rezerve jim dodamo medene sate z nastrganimi pokrovci, da se ne trudijo še z odkrivanjem medu. Če takih satov nimamo, jim lahko v sate nalijemo gosto medeno tekočino, če pa ni več prehladno, jih lahko nakrmimo tudi s sladkorno raztopino.

Številni čebelarji spomladi prisegajo na uporabo krmnih pogač. Pri tem moramo biti zelo previdni, saj čebele za predelavo te hrane potrebujejo več vode, to pa utegne ob mrazu in slabem vremenu povzročiti nemalo težav. Ob zdajšnjem zelo spremenljivem vremenu s hitrimi ohladitvami obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne ogrevati celotne zalege. Posledica tega je pojav prehlajene zalege, griže, noseme itd.

Različni dodatki, ki jih dodajamo pogačam (kvas), pa vplivajo tudi na kakovost medu. Zavedati se moramo, da cvetnega prahu ne more nadomestiti noben nadomestek, niti kvas. Ker je »Preussova metoda premeščanja satov« v AŽ-panjih še vedno železno pravilo, se kaj hitro lahko zgodi, da se pozneje v medu pojavijo ostanki kvasovk. V med pa ne sodi nobena snov, ki ni njegova naravna sestavina.

Če že prisegate na pogače, naj bodo te izdelane s cvetnim prahom, ki ste ga pridelali sami, ali pa uporabite invertne pogače, ki jih lahko dobite v bolje založenih trgovinah s čebelarskim materialom.

Zavedajmo se, da presežek medu v čebeljih panjih pozimi in v prvem delu spomladi ni v stran vržen denar. Nekateri čebelarji namreč še vedno raje skladiščijo med v sodih in čakajo na kupca z dobro ponudbo, namesto da bi ga čez zimo vsaj manjši del pustili čebelam. V tem primeru je med manj izpostavljen kristalizaciji, prav tako pa tudi bolje od sladkorja spodbuja razvoj čebelje družine. Pri porabi medu so čebele zelo racionalne, zato bo presežek hrane prej ali slej na razpolago čebelarju, prav tako pa tudi dobre razvite čebelje družine, ki bodo kar najbolje pripravljene na prvo pašo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2018 02:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Krmljenje čebeljih družin v brez pašnem obdobju
10.07.2018

Zaradi zgodnjega razvoja rastlin se je tudi brez pašno obdobje letos pričelo prej kot smo vajeni. Ker je večina pomembnejših medonosnih rastlin že odcvetela in je paše v naravi premalo, moramo pričeti z postopnim krmljenjem čebeljih družin. Če rednega dotoka hrane v panj ni čebele začnejo porabljati zaloge, ob manjši količini zalog pa matica zmanjša obseg zaleganja, kar vodi v manj razvite in šibke družine.

Redno je potrebno spremljati gibanje čebelarske tehtnice, ko je stanje na tehtnici negativno več kot tri dni, je potrebno pričeti z krmljenjem. Čebelje družine krmimo z tolikšnimi količinami raztopine kot v enakem obdobju znaša negativno stanje na tehtnici. Čebele bodo dobile dovolj hrane za pokritje svojih potreb, imele bodo občutek, da je v naravi še prisotna paša. Posledično matica ne bo zmanjšala obsega zaleganja, razvoj družine pa se ne bo ustavil. Ker lahko gospodarska družina v tam času porabi tudi do 60 dag hrane na dan, je krmljenje nujno, še posebno pozornost pa moramo nameniti oskrbi narejencev, ometencev in rojev, ter gospodarskih družin po točenju.

Poleg krmljenja s pogačo je v poletnem času najbolj priporočljiva metoda počasnega odvzema sladkorne raztopine, tako imenovana metoda kapnja. Pri tej metodi čebele raztopino porabljajo bolj enakomerno, razvoj družine je ugodnejši, ker je manj možnosti za nastanek ropa pa je lahko sladkorna raztopina v panju prisotna tudi preko dneva. Ker čebele sladkorno raztopino porabljajo nekaj dni, imamo z krmljenjem manj dela, saj čebel ni potrebno krmiti vsak dan. Da se sladkorna raztopina v panju ne bi pokvarila, jo naredimo v razmerje 2:1 v prid sladkorja, v panje pa vstavimo največ 2-3 l raztopine, oziroma le toliko, kolikor jo čebele v danem času porabijo. da bi se izognili nastanku čebeljega ropa, Krme in ostalih virov sladkorja ne puščamo v bližini čebelnjaka, polito sladkorno raztopino v čebelnjaku in njegovi okolici pa čim prej počistimo. Pred začetkom krmljenja preverimo tesnenje pitalnikov saj bo iztekanje sladkorne raztopine iz poškodovanega ali nekvalitetno izdelanega pitalnika, skoraj zagotovo povzročilo rop. V vročih poletnih dneh moramo poskrbeti tudi, da imajo čebele ves čas na voljo dovolj neoporečne vode, kar je še predvsem pomembno če čebele krmimo s sladkorno pogačo.

Za krmljenje po metodi počasnega odvzema se v praksi uporabljata dva načina.

1.) Krmljenje preko PVC kantic, in cevke z mrežico. Kantice z raztopino pripravimo pred krmljenjem in jih prenesemo (ali prepeljemo) do čebelnjaka ali pa raztopino v kantice nalivamo v samem čebelnjaku. Postavimo jih v medišče panja, oziroma za zadnja mrežasta vratca (pri panjih kjer je za to dovolj prostora). Čebele preko cevke odvzemajo sladkorno raztopino, mrežica pa preprečuje, da bi se v njej utapljale ali zašle v izpraznjeno posodo. Pazimo da cevko postavimo tako da je čebelam omogočen vstop vanjo. Delo poteka hitreje če imamo PVC kantic dvakrat toliko kot čebeljih družin, saj pri krmljenju prazne kantice v panjih le zamenjamo z polnimi.

2.) Krmljenje prek kapilarnega odvzema. V pokrov manjšega PVC vedra izvrtamo do štiri luknjice premera 2,0 mm. V vedro nalijemo sladkorno raztopino, ga zapremo, rahlo stisnemo, da ustvarimo podtlak in ga obrnemo na pokrov. Pokrov podložimo tako, da čebelam omogočimo gibanje pod vedrom, ga postavimo na matično rešetko ali za plodiščne sate. Poleg PVC vedra lahko za krmljenje uporabimo tudi plastenke in steklene kozarce.

Pri metodi hitrega odvzema sladkorne raztopine (primer pitalnikov v klasičnem AŽ panju), čebele krmimo z manjšimi količinami sladkorne raztopine ( 2-3 dl), ki jo v pitalnike nalivamo najmanj vsak drugi dan. Da preprečimo nastanek ropa, čebele vedno krmimo v večernem času (po sončnem zahodu), v pitalnike pa nalijemo le toliko raztopine, kot jo čebele do jutra porabijo.

Ker je od oskrbe čebeljih družin v brez pašnem poletnem obdobju odvisna prezimitev le teh in s tem tudi prihodnja čebelarska sezona, je izrednega pomena, da si sedaj vzamemo čas in za čebele posrbimo ter jih primerno nakrmimo.

Simon Golob, JSSČ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2019 05:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Dodajanje pogač pozimi
13.02.2019

Krmljenje čebel v tem času je tema, o kateri se pogosto krešejo mnenja čebelarjev. Številni čebelarji namreč hvalijo krmljenje čebel s pogačami, drugi priporočajo sladkorni sirup, tretji pa nasprotujejo kakršnemu koli krmljenju. Pri krmljenju čebel moramo upoštevati praktične izkušnje, znanstvena stališča, najbolj pa potrebe čebel. Dejstvo je, da čebelje družine z zadostno zalogo medu in cvetnega prahu ne potrebujejo nikakršnega krmljenja.

Žal so se v zadnjem času nekateri čebelarji zaradi visokih cen medu in drugih čebeljih pridelkov v prodaji na drobno prelevili v medarje, pohlep po čim večjem zaslužku pa jih je privedel do tega, da čebelam odvzemajo preveč njihovih zalog hrane, tj. medu in cvetnega prahu. Namesto tega jim pozneje spomladi dodajajo sladkor in nadomestke cvetnega prahu, zato moč čebeljih družin fiziološko slabi, s tem pa izgubljajo tudi sposobnost obrambe pred boleznimi. Glede na to, da je v AŽ-panjih še vedno železno pravilo Preussova metoda premeščanja satov, se kaj hitro lahko zgodi, da se pozneje v medu pojavijo ostanki nadomestkov cvetnega prahu. V med pa ne sodi nič, kar ni njegova naravna sestavina.

Zavedati se moramo da so pogače, ki jih dajemo čebelam čisti sladkor, kar pomeni da so čista nepredelana hrana. Da lahko čebele uporabijo takšno hrano jo morajo najprej predelati. To je za čebele zelo naporno opravilo celo v času najbolj aktivne sezone, kaj pa šele v času mirovanja. V kolikor dodajamo pogačo čebelam tekom zimskega obdobja, se moramo zavedati, da morajo čebele dvigniti temperaturo gnezda nad 25 0C, da lahko dodano pogačo uporabijo. S tem pa se zimske čebele izčrpavajo in skrajšujejo svojo življenjsko dobo. Prav tako s povišanjem temperature v gnezdu prihaja do velikih temperaturnih razlik v primerjavi z zunanjo temperaturo, kar ima za posledico kondenzacijo in nastanka vlage v panju.

Zavedajmo se, da presežek medu v čebeljih panjih pozimi in v prvem delu pomladi ni stran vržen denar. Čebele so pri porabi medu zelo racionalne in presežek hrane bo slej ko prej na voljo čebelarju v obliki dobro razvitih čebeljih družin, ki bodo maksimalno pripravljene na prvo pašo. Prav tako so pogoj za uspešen spomladanski razvoj dolgožive zdrave zimske čebele, polne energije, ki morajo v tem obdobju zagotoviti nemoten razvoj čebelje družine tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah. Skrb za te čebele se začne že avgusta prejšnjega leta, zdaj pa s dodajanjem pogač samo popravljamo tedanje napake.

Vlado Auguštin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2020 04:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

KRMLJENJE ČEBELJIH DRUŽIN V BREZPAŠNEM OBDOBJU

21.07.2020

Letošnje leto za naše čebelje družine, njihov razvoj in posledično za dobre donose ponovno ni bilo najbolj ugodno. Po zgodnji in topli spomladi, katera je veliko obetala, tako na cvetlični, kot tudi na gozdni paši, se je v maju pojavilo deževno obdobje, katero kar ni in ni hotelo oditi. V času ko bi morale čebele intenzivno izkoriščati paše in čebelarji pobirati sadove njihovega dela, je hladno in deževno vreme čebele zadržalo v panjih. Večino medenja pa je zavrl dež, hlad in nenehen veter. Čebelarji smo imeli s pridelavo pridelkov malo dela, zato pa ga je bilo več s preprečevanjem rojenja, lovljenjem že nastalih rojev in s krmljenjem čebeljih družin, katerim je ponekod že primanjkovalo hrane.

Žal je bila sezona takšna kot je bila in ne glede na to koliko o njej razmišljamo je ne moremo več spremeniti. Naše misli in delo moramo zato usmeriti v prihodnost. Vstopili smo že v brez pašno obdobje kateremu bo sledila jesen in zima. Kakšno bo katero izmed teh obdobij, žal ne moremo napovedati lahko pa rečemo da bodo čebele vsekakor na preizkušnji. To je razlog da morajo biti zato kar najbolje pripravljene in najbolje oskrbovane. Ena izmed nalog v tem brez pašnem obdobju je tudi krmljenje čebel, s čemer jim obnovimo zaloge hrane za zimski čas.

S krmljenjem za zimo običajno začnemo že po zadnjem točenju, oziroma po koncu zadnje paše na našem območju. Krmimo zato da čebele ne čutijo pomanjkanja ter da matica še vedno nemoteno zalega. Sprva krmimo manj intenzivno, saj bi z prevelikimi količinami hrane čebele zablokirajo prazne celice v plodišču in matice preprečile zaleganje, kar bi pomenilo manj izleženih zimskih čebel. Kasneje pa krmimo tudi z večjimi količinami, da si čebele si ustvarijo potrebne zloge hrane v plodiščih. Krmljenje planiramo tako, da do 15. septembra vse družine nakrmimo. Pri tem naj nam bo v pomoč podatek da AŽ panj potrebuje med 12,5 in 15 kg sladkorja; LR panj 15 in 18kg in LR panj v dveh nakladah med 22 in 25kg. Različne izpeljanke pa temu primerno, potrebujejo več ali manj. Ker pa nismo matematiki da bi se zanašali le na številke, panje tudi odpremo in preverimo kakšne so dejanske zaloge hrane.

Čebele lahko krmimo na različne načine. Vsem čebelarjem je poznana metoda hitrega odvzema, pri kateri gre za nalivanje sladkorne raztopine v klasični pitalnik pri AŽ ali LR panju. Za ta način sladkorno raztopino pripravimo v razmerju 1:1 ( sladkor: voda). Krmljenje obvezno izvajamo zvečer, po sončnem zahodu saj se tako izognemo stikanju čebel in nastanku čebeljega ropa. Čebele običajno krmimo vsak dan ali pa vsak drugi dan in jim na ta način povečujemo količino zaloge.

Poznamo pa tudi krmljenje po metodi počasnega odvzema.

Značilnost te metode je čebele sladkorno raztopino porabljajo dalj časa, lahko tudi teden dni ali več. Zato naenkrat dodamo večje količine sladkorja in s tem tudi privarčujemo na porabljenem času. Ker je sladkorna raztopina v panju prisotna več časa jo pripravimo v razmerju vsaj 3:2 ( Sladkor : Voda), kar raztopini tudi podaljša obstojnost. Ker je stik čebel z sladkorno raztopino manjši je manjša tudi možnost za nastanek ropa. Zato lahko na ta način krmimo tudi sredi dneva, v kolikor temperature niso previsoke in pazimo da za sabo ne puščamo polite sladkorne raztopine.

Krmljenje po metodi počasnega odvzema lahko izvajamo preko preko PVC kantic, in cevke z mrežico. Kantice z raztopino pripravimo pred krmljenjem in jih prenesemo (ali prepeljemo) do čebelnjaka, kar nam olajša sam transport in prelivanje. Lahko pa jih nalivamo tudi na samem mesti krmljenja. V AŽ panjih kantice postavimo v medišče iz katerega odstranimo 3-4 sate, v kolikor pa je za mrežastimi vratci dovolj prostora, pa jih lahko postavimo tudi tja. V Nakladnih panjih jih prav tako vstavimo v medišče iz katerega izpraznimo sate. Čebele preko cevke odvzemajo sladkorno raztopino, mrežica pa preprečuje, da bi se v njej utapljale ali zašle v izpraznjeno posodo. Pazimo da cevko postavimo tako da je čebelam omogočen vstop vanjo.

Za krmljenje lahko uporabimo tudi PVC vedra, plastenke ali steklene kozarce, katerim v pokrov izvrtamo nekaj 2mm velikih luknjic. Takšen način krmljenje imenujemo tudi krmljenje preko kapilarnega odvzema. V vedro, kozarec ali plastenko nalijemo sladkorno raztopino, zapremo in obrnemo na pokrov. Odvisno od prostora, ki nam je na voljo lahko to v AŽ panju vstavimo v izpraznjeno medišče, ali zadaj med sate in vrata panja. V nakladnem panju pa tovrstnem krmilnik postavimo na zgornje sate in čez poveznemo prazno naklado s pokrovom. Tak krmilnik mora biti vedno podložen ali postavljen na sate ali matično rešetko, tak oda imajo čebele dostop da kapljic ki nastajajo na spodnjem delu krmilnika.

Le dobro oskrbljene čebelje družine se lahko v poletnem brez pašnem obdobju dobro razvijejo in si ustvarijo zadostne zaloge hrane za zimski čas. Le to pa je ključnega pomena za preživetje zime in za dober razvoj v spomladanskem času, ko nam bodo vložen trud in čas povrnile s številnimi čebeljimi pridelki.

Simon Golob, JSSČ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow