Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




MATICA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> BIOLOGIJA ČEBELJE DRUŽINE, MATICE, ČEBELE, TROTA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2018 05:03    Naslov sporočila: MATICA Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Označevanje matic

24.06.2018

V čebelji družini najdemo tri različne osebke. Čebele delavke, katerih je v panju največ, med 10.000 in 60.000 osebkov, trote ki so v panju prisotni le čez poletno sezono v številu med 100 in 1000 živali. V družini najdemo tudi matico, ki leže jajčeca in je , kot pove že njeno ime, mati vsej zalegi in vsem čebelam v družini. Matica je torej izmed vseh najbolj pomembna, saj svoje lastnosti prenaša na svoje potomke. Pri čebelarjenju moramo zato veliko pozornost nameniti maticam, njihovi vzreji in odbiri.

Za lažje delo in nadzor nad maticami v družinah, le te označimo, saj jih tako v gruči čebel lažje opazimo. Tako si skrajšamo čas pregleda in iskanja matice, manj pa je tudi možnosti, da bi pri prevešanju ali pri delanju narejencev, matico pomotoma prestavili. V primeru, da v panju opazimo neoznačeno, vidimo tudi da je v panju prišlo do menjave stare matice z novo.
Ker je na svetovni ravni dogovorjena barvna lestvica za označevanje matic, nam barva s katero je matica označena pove tudi starost matice.

Za leta ki se končujejo z številko
0 ali 5 – MODRA ;1 ali 6 - BELA ; 2 ali 7 - RUMENA ; 3 ali 8 – RDEČA ;
4 ali 9 – ZELENA ;

Matice označujemo z posebnim pisalom ali z barvnimi ploščicami, katere prilepimo na oprsje. Pisalo in lepilo morata biti brez izrazitega vonja, ter matici in čebelam ne smeta škodovati, zato uporabljamo samo opremo in sredstva ki so namenjena delu z čebelami. Ker za lovljenje matice in rokovanje z njo potrebujemo dosti občutka in izkušenj, si lahko pri delu pomagamo tudi z različno opremo katero je možno kupiti v čebelarskih trgovinah. Pri delu so nam v pomoč mreže in kletke s katerimi matico na satu ujamemo in omejimo njeno gibanje. Uporabne se tudi priprave z prozorno cevjo in batom. Matice ujamemo v cev, z batom na katerem je pena pa jo previdno pritisnemo na zgornjo mrežico, skozi katero jo označimo. Možno je kupiti tudi cevke, ki imajo bate z navojem, tako da lažje prilagodimo pritisk na matico. Izvedba nekaterih cevi nam omogoča tudi, da maticam pristrižemo krila.

Spretnejši čebelarji matico označujejo tudi brez pripomočkov. Previdno jo ujamejo, med označevanjem pa jo s prsti držijo za oprsje. Takšno označevanje je hitrejše, matico pa lahko obenem tudi pristrižemo. Matico pristrižemo tako, da jo primemo za oprsje in ji z ostrimi škarjami odstrižemo zadnjo tretjino enega krila. Pristrižene matica ne bo več sposobna leteti, saj se bo v zraku zaradi nesimetričnih kril zavrtela in padla na tla. Roj čebel, ki ji bo sledil se bo vrnil v panj ali pa bo sedel na tla poleg matice, kjer ga bo lažje ogrebsti. Ker matico z striženjem kril na nek način pohabimo, pa nekateri čebelarji te metode ne uporabljajo, prav tako pa je prirezovanje kril prepovedano v ekološkem načinu čebelarjenja. Pri rokovanju z matico pazimo da je ne poškodujemo, da je ne stisnemo, na prijemamo za zadek ter da nam ne pade na tla. Pazimo tudi, da ji pri prirezovanju kril, ne odstrižemo nožice.
Pri delu pazimo, da matice ne poškodujemo, ter da jo zaradi naših napak
ne poškodujejo čebele. Vsakršno rokovanje z matico, zahteva mirnost, izkušnje, ter občutek za delo z njo. Izkušnje si lahko pridobimo z vajo na trotih, katere lahko označimo, pristrižemo ter preizkusimo različne metode dela.

Zaradi lažje prepoznave lahko mlade matice, označimo že takoj po oprašitvi, v plemenilnikih ali ob vstavitvi v drug panj. Mladim maticam krila prirežemo šele naslednjo spomlad, saj obstaja nevarnost, da čebele matice brez krila ne sprejmejo, saj jo prepoznajo kot poškodovano in manj kvalitetno. Matice najlažje najdemo v času, ko je v panju malo čebel. Priporočljivo jih je poiskati, označiti in pristriči spomladi, v času cvetenja divje češnje, ko družine še niso polno razvite. Za delo si izberemo sončen dan in čas okrog 12 ure, saj je takrat večina pašnih čebel na paši in je matico, v gruči čebel lažje opaziti.

Simon Golob, JSSČ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2020 17:15    Naslov sporočila: Matica duša v čebelji družini Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Matica duša v čebelji družini
23.04.2020

Matica je mati vseh članov čebelje družine. Od nje čebele podedujejo vse zunanje znake in gospodarske lastnosti. Matica prenaša na potomce barvo zadkovih obročkov, dolžino rilčka, krotkost, nabiralno vnemo, nagnjenost k rojenju, odpornost proti boleznim in drugim zajedalcem in druge lastnosti. Prisotnost matice v čebelji družni ima odločilen vpliv na delovno vnemo čebel pri zbiranju nektarja in njegovo predelavo. Njena prisotnost med čebelami v družini je pomemben dejavnik za uspešno izkoriščanje paše. V odsotnosti matice v družni se močno upočasnijo, nato pa popolnoma prekinejo vse njene osnovne funkcije: izločanje voska in gradnja satja, vzreja ličinke, zbiranje nektarja, cvetnega prahu in njihove predelave. Tukaj bi citiral našega čebelarskega učitelja Antona Janšo, ki je že pred davnimi leti napisal: Matica je duša v vsej družini: s svojim bivanje v panju poživlja in vzpodbuja vse.

Kakovostna matica je pogoj za dobro stanje v čebelji družini, tako med prezimovanjem in spomladanskim razvojem kot tudi na paši. Kadar pregledujemo družine, ni nujno, da vedno poiščemo matico. Njeno kakovost presojamo zlasti pa zalegi, po številčnosti čebel, po letnem donosu, mirnosti čebel in po zapiskih, ki smo jih pisali med čebelarsko sezono.

Neizpodbitna resnica je, da lahko samo kakovostne matice razvijejo močne družine, ki so sposobne za doseganje visoke donosov vseh čebeljih pridelkov. V prvorazredne matice štejemo tiste matice, ki lahko v aktivni sezoni razvijejo čebelje družino s 60.000 čebelami. Očitno dejstvo je, da so močne čebelje družine, veliko bolj produktivne od družin srednje moči in večkrat od slabih čebeljih družin. To je tudi razumljivo, saj je povsem normalno , da ima dvakrat močnejša čebelja družina tudi dvakrat večji donos. Vendar pa je manj znano, da je posamezna čebela v močni čebelji družini veliko bolj produktivna od posamezne čebele v slabi družini. Ta fenomen je strokovno dokazan z natančnim merjenjem.

Glede na rezultate raziskav (Farrar), se donos medu povečuje neposredno z povečanjem števila čebel v družini. Družina s 60.000 čebelami bo imela za 1,54 večji donos medu, kot 4 družine po 15.000 čebel. Družina z 30.000 čebelami bo imela donos, ki bo za 1,36 večji od 2 družin po 15.000 čebel. Tako na primer, če bo družina z 30.000 čebelami imela donos na paši 22,5 kg, bo pod istimo pogoji družinam z 60.000 čebelami pridobila ne 45 temveč 51 kg medu.

Da izboljšamo splošno stanje matic v čebelnjaku in le te pomladimo, vsako leto zamenjamo vsaj tretjino starih matic iz družin z podpovprečnimi lastnostmi. Razlogi za menjavo matice so:

poškodba matice,
starost matice – porabljeno seme v semenski mošnjici,
slaba oprašenost matice – premalo zbranega semena v semenski mošnjici,
genetska nečistost (ni kranjska čebela).

Kvalitetno matico najlažje dobimo z nakupom pri registriranem vzrejevalcu matic http://www.kranjska-cebela.si/Si/seznam.php, ali si jo vzredimo sami.

Za zamenjavo matice moramo čebeljo družino ustrezno pripraviti in sicer tako, da odstranimo staro matico in zabeležimo datum odstranitve. Po osmih dneh temeljito pregledamo čebeljo družino in poderemo vse zasilne matičnike, ki so jih čebele potegnile v času brezmatičnosti. Po tem obdobju čebelja družina nima več možnosti vzreje lastne matice, ker je vsa čebelja zalega prerasla optimalno razvojno fazo, zato vstavljeno mlado oprašeno matico družina zanesljivo sprejme. Naslednji dan dodamo mlado oprašeno matico v matičnici, ki smo jo prejeli od vzrejevalca.

Družine ne odpiramo nadaljnjih 14 dni. Razlog je v tem, da dokler matica nima pokrite zalege v čebelji družini, še ni »gospodarica«, ni popolnoma sprejeta. Matica nemirno bega po satju, hkrati so nemirne tudi čebele. Pregled lahko povzroči nehoteno poškodbo matice s strani čebelarja kakor tudi umor matice s strani čebel. Po 14 dneh ocenimo kakovost zalege. Po možnosti ne izvlačimo satov iz panja, ampak samo prelistamo sate in pogledamo samo sat v sredini gnezda, kjer je najverjetneje zalega.

Glede na dolgotrajna opazovanja in znanstvene raziskave je bilo ugotovljeno, da je matica najbolj plodna v prvih dveh letih življenja. Potem, z redkimi izjemami, njena intenzivnost zaleganja hitro upada. Zaradi tega se priporoča, da se matice v gospodarskih družinah zamenja z mladimi maticami vsako drugo leto. Ruski strokovnjak profesor Lebedev tako navaja da čebelje družine z mladimi, enoletnimi maticami naberejo celo 42,4 % več medu, z dvoletnimi maticami 20,8 % odstotka več, kot čebelje družine s triletnimi maticami.

Vlado Auguštin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2020 03:24    Naslov sporočila: ZAMENJAVA MATICE Odgovori s citatom

Vir. spletna stran ČZS

Zamenjava matice
13.05.2020

Sodobnega čebelarjenja ni brez izbranih, zelo plodnih matic. Samo take zagotavljajo nagel razvoj in veliko živalnost družine, s tem pa tudi njen donos čez celo čebelarsko leto. Odgovorni čebelar si vestno zapisuje, kakšna sta stanje in kakovost vsake matice v čebelnjaku, tako da lahko že na začetku čebelarske sezone načrtuje potrebne zamenjave. Matice kranjske čebele so sicer lahko plodne več kot štiri leta, vendar jim plodnost po drugem letu začne usihati. Zato jih mnogi čebelarji v svojih gospodarskih panjih zamenjajo kar vsako leto. S tem si zagotovijo, da čebele kar najbolj izkoristijo paše in prinesejo obilo medu, cvetnega prahu, omogočijo pridobivanje matičnega mlečka, čebelarjeva opravila pa napravijo res učinkovita.

Zamenjava matice ni tako stalno čebelarsko opravilo, kot so na primer apitehnični ukrepi ali zatiranje varoj, vendar je pogosto neizogibno, zato bi to opravilo moral dobro poznati in obvladati vsak čebelar. Zamenjava matice zahteva veliko natančnost, previdnost in precej praktičnega znanja, kajti kaj lahko se zgodi, da čebelja družina takoj umori dragoceno rodovniško matico. Če se zavedamo, da je zamenjava starih in neproduktivnih matic nujna za uspešno in donosno čebelarjenje, bo ta tehnološki postopek hitro postal sestavni del našega znanja. Prav tako moramo biti pozorni na čebelje družine, ki ne ustrezajo morfološkim lastnostim kranjske sivke – Apis mellifera carnica. Odločitev za zamenjavo matice v takšni družini je nujna.

Opis priporočenega postopka menjave matice:

Odstranimo staro matico in zabeležimo datum odstranitve.
Po osmih dneh temeljito pregledamo čebeljo družino.
V tem času zaradi brezmatičnosti čebele potegnejo zasilne matičnike, ki jih podremo. Po tem obdobju čebelja družina nima več možnosti vzreje lastne matice, ker je vsa čebelja zalega prerasla optimalno razvojno fazo, zato vstavljeno mlado oprašeno matico družina zanesljivo sprejme.
Naslednji dan dodamo mlado oprašeno matico v transportni matičnici.
Družine ne odpiramo nadaljnjih 14 dni. Razlog je v tem, da dokler matica nima pokrite zalege v čebelji družini, še ni »gospodarica«, ni popolnoma sprejeta. Matica nemirno bega po satju, hkrati so nemirne tudi čebele. Pregled lahko povzroči nehoteno poškodbo matice s strani čebelarja kakor tudi umor matice s strani čebel.
Po 14 dneh ocenimo kakovost zalege. Po možnosti ne izvlačimo satov iz panja, ampak samo prelistamo sate in pogledamo samo sat v sredini gnezda, kjer je najverjetneje zalega.

Vlado Auguštin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> BIOLOGIJA ČEBELJE DRUŽINE, MATICE, ČEBELE, TROTA Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow