Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




SPOMLADANSKI PREGLED ČEBELJIH DRUŽIN

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 15 Mar 2017 06:46    Naslov sporočila: SPOMLADANSKI PREGLED ČEBELJIH DRUŽIN Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS


Spomladanski pregled družin
14.03.2017

Ena izmed najpomembnejših in najbolj občutlji­vih spomladanskih nalog v čebelnjaku je temeljit pre­gled čebeljih družin. Po njem dobimo točen odgovor na vprašanji, kako so čebele prezimile in kaj je treba v prihodnje narediti za njihov hitrejši spomladanski razvoj. Ob vsakem letnem času je treba vsak pregled čebelje družine izvesti v kar najkrajšem času. To še posebej velja za spomladanske preglede, kajti čebe­lja družina tedaj še ni številčna in zato težko vzdržuje potrebno toploto v zalegi.

Če je konec februarja ali marca temperatura višja od 12 °C, lahko ob prvem čistilnem izletu opravimo prvi »leteči« pregled čebeljih družin. Pri tem iz panja odstranimo 1-2 krajna sata, preostale pa pazljivo listamo, da ugotovimo, ali je v panju zalega. Hkrati s preverjanjem zalege preverimo tudi zalogo hrane. Po potrebi lahko še očistimo podnice. Če so bile čebelje družine zazimljene z mlado, oprašeno matico, z veliko čebelami, izleženimi v prvi polovici avgusta, in z zadostno zalogo kakovostne hrane, izkušeni čebelarji raje zgolj opazujejo čebele pred žreli in tako ocenijo stanje v panjih.

Temeljit spomladanski pregled čebeljih družin izvedemo konec marca ali v začetku aprila. Ob takem pregledu mora biti vreme toplo in mirno, temperatura v okolici čebelnjaka pa se mora povzpeti na 15- 18 °C. Dobro je spremljati vremenske napovedi, saj meteorologi dokaj zanesljivo napovejo vreme za nekaj dni vnaprej. Poleg lepega vremena moramo imeti za prvi pregled čebel pripravljeno vse orodje in druge pripomočke, predvsem pa dovolj časa in miru, kajti delati bo treba mirno in zbrano.

Med temeljitim spomladanskim pregledom čebeljih družin je treba natančno ugotoviti:
a) moč čebelje družine,
b) količino zalege,
c) kakovost matice,
d) količino in kakovost hrane,
e) zdravstveno stanje
Pomemben prvi pogoj za dobro opravljeno delo pri oskrbi čebel so hitrost, mir in zbranost, zato je prav, da se navadimo tako delati takoj na začetku, torej že pri temeljitem spomladanskem pregledu. Svetujem vam, da delate po vnaprej pripravljenem načrtu, po nekakšnem verižnem sistemu, tako da vsak postopek ponovite v vsakem panju.

Moč čebelje družine

Dobro prezimljena čebelja družina mora ob temeljitem spomladanskem pregledu zasedati od štiri do pet s čebelami strnjeno zasedenih ulic med sati na sredini panja. Če pri družini ugotovimo tako ali boljše stanje, če ima torej družina še več zalege in zaseda še več ulic, jo brez skrbi lahko prepustimo nadaljnjemu razvoju, v zapiske pa jo vnesemo kot gospodarsko družino oziroma kot matičarja. Po vsej verjetnosti pa v takem stanju ne bodo vse družine. Tudi pri naj¬bolj skrbnem zazimljenju se zgodi, da določen odstotek družin čez zimo nevarno oslabi. Vzrokov za to je več, največkrat pa so razlog za takšno stanje slabe in nekakovostne matice, pomanjkanje kakovostne zaloge hrane ali pomanjkljiva skrb za zdravstveno stanje čebelje družine v prejšnjem letu. Vsaki takšni osla¬beli družini moramo z ustreznim posegom takoj pri¬skočiti na pomoč, če tega nismo storili že po prvem izletnem dnevu. Oslabele čebelje družine z matico že tedaj stisnemo z ločilnim lesenim satom oz. desko na pet satov. S tem jim zmanjšamo prostor za ogrevanje ter olajšamo vzdrževanje mikroklime v panju. Takšne družine zdaj združimo z močnejšimi ali pa jih okrepimo s čebelami in zalego iz rezervnih družin.

Količina zalege

Količino in kakovost zalege ugotavljamo na podlagi površine pokrite in odkrite zalege na satih, zasedenih s čebelami. Če je v panju veliko zalege, ki je strnjena in ustrezne oblike, in če so celice nepokritega satja zaležene z jajčeci, je to dober znak, da je z družino vse v najlepšem redu. V tem obdobju imajo močne čebelje družine navadno 3-4 sate zaležene s pokrito zalego in jajčeci. Ti seveda niso zaleženi prav do robov kot pozneje v maju, ko so družine na vrhuncu razvoja, temveč je - kot tudi mora biti - nad zalego in za njo venec cvetnega prahu in medu. Če gnezdo ni na sredini plodišča, ga ob tej priložnosti pomaknemo tja, da lahko matica enakomerno razširja zalego na vse strani.

Kakovost matice

Vse lastnosti čebelje družine (donos medu, kakovost zalege, mirnost, rojivost, odpornost proti bo-leznim) so v veliki meri odvisne od kakovosti matice. To zdaj ocenjujemo glede na stanje pokrite zalege, iz katere lahko ugotovimo:
• če je zalega strnjena in ravna, je matica dobra;
• če je zalega razmetana in ravna, je plodnost matice popustila, to pa ne obljublja napredka družine;
• če je čebelja zalega razmetana in grbasta, je matica postala trotovka. Taka matica je porabila semenčice v svoji semenski mošnjici, zato je družini usojen propad;
• če je zalega razmetana in grbasta, v posameznih celicah pa na satju opazimo več jajčec, gre za trotovca, v katerem zalegajo lažne matice;
• če v čebelji družini ni zalege, je družina izgubila matico.

Vsi primeri z izjemo prvega so resni problemi, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje čebelarja. Čebelji družini, ki je brez matice, je treba dodati novo, če jo imamo v rezervi. Če tega ne naredimo, čebele iz močnih družin brez velikih težav najdejo brezmatične družine in jim kradejo med. Ohrabrene z uspehom svojih čebeljih kolegic se jim pridružijo še druge čebele. Tako se vname medsebojen boj, ki se lahko razširi na celoten čebelnjak ter povzroči pomor številnih čebel in uničenje celih čebeljih družin.

Družine brez matice je najbolje takoj združiti z močno družino, ki ima matico. Reševanje družine, v kateri gospodari trotovka ali lažna matica, ekonomsko ni opravičljivo in prav je, da takšno družino združimo z močno.

Količina in kakovost hrane


Uspešno prezimljena čebelja družina mora imeti v tem obdobju v panju tri do štiri sate pokritega me¬du, to je 6-7 kg medu s cvetnim prahom. Kar takoj si zapomnimo, da je treba pri presojanju zalog računa¬ti, da je na 1 dm2 sata na obeh straneh skupaj 300 g medu, če je ta pokrit. Če v panju ni dovolj hrane, pravzaprav nimamo druge izbire, kot da jo čebelam dodamo. Iz rezerve jim dodamo medene sate z nastrganimi pokrovci, da se čebele ne trudijo še z odkriva-njem medu. Če takih satov nimamo, jim lahko v sate nalijemo gosto medeno tekočino, če pa ni več prehladno, jih lahko nakrmimo tudi s sladkorno raztopino.

Številni čebelarji spomladi prisegajo na uporabo krmnih pogač. Pri tem moramo biti zelo previdni, saj čebele za predelavo te hrane potrebujejo več vode, to pa utegne ob mrazu in slabem vremenu povzročiti ne-malo težav. Ob zdajšnjem zelo spremenljivem vreme-nu s hitrimi ohladitvami obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne ogrevati celotne zalege. Posledica tega je pojav prehlajene zalege, griže, noseme itd.

Zdravstveno stanje čebel

Med temeljitim spomladanskim pregledom čebeljih družin moramo biti še posebej pozorni na nosemo. Mrtvice čebel iz tistih družin, v katerih posumimo v bolezen, je treba poslati v analizo veterinarski ustanovi. Ker je treba nosemavost zatirati po zakonu, je čebelar dolžan prijaviti sum, da je druži¬na okužena s to boleznijo. Če je z laboratorijskimianalizami in s kliničnimi znamenji ugotovljena akutna oblika te bolezni, bo potrebne ukrepe v okuženem čebelnjaku odredil veterinar NVI.

Prav tako je za zdravstveno stanje čebelje družine pomembno, koliko varaj je še ostalo v družini. Zaradi tega je nujno, da čebelar nenehno preverja naravni odpad varaj. V tem obdobju moramo biti pozorni na družine, pri katerih smo po zadnjem zdravljenju ugotovili večji odpad varaj. V teh družinah bomo morali v nadaljevanju čebelarskega leta, ob medenju, izvajati različne vrste apitehničnih ukrepov (gradilni sat, odvzemanje pokrite zalege, ometenci itd). Če načrtno izvedemo več apitehničnih ukrepov zapored, lahko razvoj varaj preprečimo za več generacij in na ta način vzdržujemo njihovo populacijo v družini na še dopustni ravni.

Konec marca in aprila moramo biti pozorni na znake hude gnilobe čebelje zalege. Ob pojavu suma ali kliničnih znamenj te bolezni nemudoma pokličemo veterinarja NVI.

Med temeljitim spomladanskim pregledom čebeljih družin imamo možnost, da si med delom nekoliko bolje ogledamo tudi zunanjost in lastnosti čebel v posameznih družinah. Še posebej moramo biti po¬zorni na tiste čebelje družine, pri katerih smo opazili čebele delavke z rumenimi obročki. V njih bomo morali letos obvezno zamenjati matice in uničiti čim več trotovske zalege, po možnosti pa kar vso.

Temeljit spomladanski pregled čebeljih družin nam pove, s kakšnimi možnostmi in pod kakšnimi pogoji lahko zastavimo čebelarjenje v sezoni, ki je pred nami. Čebelar mora poznati vse dejavnike, ki ovirajo razvoj čebelje družine, jih pravočasno prepoznati in ustrezno ukrepati. To zahteva veliko dela in truda, vendar se splača. Vsa opažanja pri pregledu čebeljih družin si je treba zapisati, saj nam bodo ti zapiski v pomoč pri prihodnjem delu
******
Ne hitite s temi temeljitimi pregledi in kar najmanj brkljajte po plodišču. Preverite le prisotnost matice ( zalega ) ter zaloge hrane. Vse drugo pustite za pozneje, ko bodo zunanje temperature primerne za temeljitejše preglede in morebitne nujne posege. Ne učite čebel kako se prav živi v čebeljem panju, ker one to bolje vedo kot vi!

Takoj s prvimi spomladanskimi izleti čebel poskrbite, da bodo čebele imele vedno na voljo čisto vodo. To je bolj pomembno od vsega drugega kar ste zgoraj prebrali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2018 04:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS
Hiter pregled čebeljih družin
08.03.2018

V kolikor ste čebelje družine z mladimi maticami pravočasno in pravilno zazimili, jim zagotovili dovolj pravilno razporejene hrane in ste jih z zimskim zatiranjem »očistili« varoj , ter jim omogočili preko zime absoluten mir, potem nimate potrebe za takšnim pregledom. Če pa niste sigurni, ali imajo vse čebelje družine zadostne količine pravilno razporejene hrane, je potrebno v tem času napraviti hiter pregled čebeljih družin.

Namen tega pregleda je kontrola zaloge hrane in po potrebi izvajanje ustreznih popravljanih ukrepov. Za takšen pregled izkoristimo prvi lep sončen dan brez vetra, ko je zunanja temperatura nad 12 C. Pri tem pregledu ni potrebno iz panja odstraniti in nato pregledovati vseh satov. Dovolj je, da prekontroliramo dva do tri sate, tako da ugotovimo stanje zaloge hrane v panju. V kolikor se poleg čebeljega gnezda nahaja sat ali dva polna hrane in so nad gnezdom še venci hrane je stanje zadovoljivo. V kolikor najdemo poln sat hrane, vmes med njemu in gnezdom pa prazen sat, jih zamenjamo.

Pri hitrem pregledu čebeljih družin bomo sigurno našli družine, ki jim primanjkuje hrane. Če se zaloga hrane ob gnezdu hitro zmanjšuje, nimamo druge izbire, kot da čebelam dodamo hrano. Dodamo jim medene sate iz rezerve z nastrganimi pokrovci, da se ne trudijo še z odkrivanjem medu. Če ni prehladno, jih lahko krmimo tudi s sladkorno raztopino. Pri uporabi krmnih pogač moramo biti previdni, kajti čebele za predelavo te hrane potrebujejo več vode, to pa utegne ob mrazu in slabem vremenu povzročiti nemalo težav. Ob zdajšnjem zelo spremenljivem vremenu s hitrimi ohladitvami obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne ogrevati vse zalege, posledica tega pa bo pojav prehlajene zalege, griže, noseme itd.

Če prisegate na pogače, naj bodo te narejene s cvetnim prahom, ki ste ga pridelali sami, ali pa uporabite invertne pogače, ki jih lahko dobite v bolje založenih trgovinah s čebelarskim materialom. Odsvetujem pa vam uporabo različnih dodatkov v pogačah, ker vplivajo na kakovost medu. Zavedati se moramo, da cvetnega prahu ne more nadomestiti noben nadomestek. Glede na to, da je v AŽ-panjih še vedno železno pravilo Preussova metoda premeščanja satov, se kaj hitro lahko zgodi, da se pozneje v medu pojavijo ostanki nadomestkov cvetnega prahu. V med pa ne sodi nič, kar ni njegova naravna sestavina.

Temeljit spomladanski pregled družin bomo opravili kasneje, ko bo vreme toplejše in bo že skopnel »marčevski« sneg.

Vlado Auguštin

Brkljajte in vznemirjajte čebelje družine le, če je to res nujno potrebno in če ste v času zimskega krmljenja ( avgust in september ) čebelam lekarniško odmerjali zaloge hrane. Tisti, ki je dobro nakrmil in pravilno zatiral varojo nima sedaj še kaj razhlajati čebelje družine in lahko povsem brez skrbi počaka do toplejših dni. Kdor pa mora pa naj pač brklja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2019 05:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Oskrba čebeljih družin v začetku spomladi

04.03.2019

Po lanski dolgi in topli jeseni, je prišlo v naših krajih do krajšega obdobja zimskega vremena, kateremu pa je že v mesecu februarju sledila ponovna otoplitev. Pojavilo se je za ta čas neobičajno toplo, suho in sončno vreme, ki je povzročilo tudi zgodnejše prebujanje žive narave. Temu so sledile tudi čebele, saj so že ob prvih sončnih dneh izletavale iz panjev in vanje nosile vodo. Kasneje smo jih lahko opazili tudi s polnimi koški cvetnega prahu, katerega so nabrale na prvih cvetočih rastlinah. Ker je vreme za razvoj družin sedaj ugodno, se čebelarji že sprašujemo kako se bodo le te razvijale, ter obenem s kančkom strahu gledamo vremensko napoved za prihodnje tedne.

Zaradi ugodnih vremenskih pogojev so čebelje družine že začele izletavati in v delu dneva ko so temperature višje, že intenzivno letijo in v panje prinašajo vodo, ter cvetni prah in nektar, katera naberejo na okoliških rastlinah. Vnos sveže hrane in vode zagotovo ugodno vpliva na razvoj družin in na povečevanje obsega zalege. Vnos cvetnega prahu je tudi dober pokazatelj, da je z družino v panju vse v redu, da se normalno razvija in da matica aktivno zalega. V primeru da v nekaterih panjih vnosa cvetnega prahu ni opaziti, ter da se čebele po bradi panja gibajo zbegano in nemirno, pa je to lahko že znak da je omenjena družina brez matice. Podobno kot tega tudi številne druge znake prepoznamo že s kratkim opazovanjem čebel na bradi panja, brez da bi v panj in čebeljo družino posegali. Takšno opazovanje nam omogoča da hitro in brez posega v družino ocenimo morebitne nepravilnosti v naših panjih. Panje kjer smo takšne nepravilnosti odkrili označimo in kasneje pregledamo. Na bradi panja lahko opazimo da so čebele nemirne, ter da glasno brenčijo, kar je lahko znak pomanjkanja hrane ali prekomerne napadenosti družine z varojo. Če družino pestijo bolezni in zajedavci lahko pred žerlom panja opazimo poškodovane čebele, čebele z deformiranimi ali nepravilno postavljenimi krili ali čebele ki ne morejo vzleteti.

Pri ugotavljanju stanja v čebeljih družinah nam je v veliko pomoč tudi testni vložek saj lahko s pregledom drobirja na pladnju ocenimo moč družine, pozicijo gnezda ter porabo zalog hrane. V primeru da na testnem vložku opazimo tako odrasle varoje, kot tudi nerazvite razvojne oblike varoje, ki so svetlejše barve, pa je to znak da zimsko zatiranje ni bilo uspešno in je število varoj v družini preveliko. Takšni družini je potrebno nameniti več pozornosti saj lahko zajedavec povzroči propad družine in se že tekom pašne sezone razširi na ostale družine.

Številni čebelarji se spričo tople jeseni in sedanjih visokih temperatur sprašujemo kakšno je bila poraba hrane v jesenskem in zimskem časi in kakšno je stanje zalog v naših čebeljih družinah. Zunanje temperature nam sedaj omogočajo da opravimo hiter pregled družin ter ocenimo in po potrebi dopolnimo zalogo hrane. To nam omogoča, da popravimo napake, katere smo zagrešili pri pripravi družin na zimo. Pri pregledih si pomagamo z ročno svetilko s pomočjo katere ocenimo lego in velikost gnezda, ter število ulic ki jih čebele zasedajo. V AŽ panjih sate ob gnezdu samo razmaknemo in s pomočjo svetilke ocenimo zalogo hrane v panju. V primeru da čebelam hrane primanjkuje jim dodamo sate s hrano iz zaloge. Če pa je med satjem s hrano in gnezdom prazno satje, pa le tega odstranimo in hrano pomaknemo bližje gnezdu. Tako posrbimo, da bodo imele čebele na voljo dovolj zalog potrebne hrane in da bodo pripravljene tako na nadaljnji razvoj sezone, kot tudi na morebitna obdobja hladnega vremena. V gnezdo pri prvih pregledih ne posegamo, razen če posumimo, da matica v družini ni prisotna. Takrat hitro pogledamo tudi gnezdo kjer preverimo ali je zalega prisotna.

Pogosto se zgodi da pri pregledih družin odkrijemo tudi družino ki je propadla ali takšno ki je zelo šibka. Čebelje družine lahko tekom zime propadejo zaradi napak čebelarja pri pripravi na zimo, lahko pa tudi zaradi prisotnosti bolezni. Panje v katerih so bile odmrle družine obvezno sčistimo in razkužimo, satje pa pretopimo in ga ne uporabljamo v drugih panjih. V kolikor posumimo da je za propad družin kriva bolezen pa se obrnemo na veterinarje VF NVI, kateri bodo sum na bolezen potrdili ali ovrgli in predlagali nadaljnje delo in sanacijo.

Ker se pašna sezona neutrudno bliža in lahko glede na sedanje stanje nastopi tudi prej kot običajno, je sedaj zadnji čas da si pripravimo satnice, okvirje, panje in drugo čebelarsko opremo katero bomo v naših čebelnjakih potrebovali v pašni sezoni

V tem času se čebelje družine že intenzivno razvijajo, spričo povečanega obsega zalege pa se postopoma povečuje tudi število čebel v družini. V kolikor se bo tovrstno vreme nadaljevalo bo to za čebelje družine vsekakor ugodno, vendar se moramo vseeno zavedati da lahko v nekaterih, predvsem višje ležečih krajih, zima še pokaže svoje zobe in neugodno vpliva na razvijajoče čebelje družine.
.
Simon Golob
Svetovalec za tehnologijo čebelarjenja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow