Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




GROZI MI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA! KAJ STORITI?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Splošni pravni kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2018 06:09    Naslov sporočila: GROZI MI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA! KAJ STORITI? Odgovori s citatom

Odvzem vozniškega dovoljenja
Vzeli mi bodo vozniško dovoljenje. Kaj naj storim?


Se zgodi. Na žalost. Bodisi gre za stalno "izzivanje nesreče" bodisi gre za trenutek nepazljivosti, padec koncentracije ali slabo presojo. Storili smo prekršek.

Kaj sedaj? Plačali bomo globo. V kolikor gre za posebej hud prekršek, je možno celo, da izgubimo vozniško dovoljenje. Najprej ga izgubimo začasno, nato pa nam ga odvzamejo trajno. Kaj takrat?
V nadaljevanju bomo preverili, kaj lahko storite, ko ste storili posebej hud prekršek in vam je bilo vozniško dovoljenje odvzeto. Kako se odvzemu vozniškega dovoljenja izogniti?

Plačilo globe
Preden se posvetimo odvzemu vozniškega dovoljenja, je smiselno omeniti, da imamo, poleg plačila, možnost ugovora.

[b]Več o tem:
Ugovor zoper prekršek [/b]
Kako ugovarjati zoper odločbo oz. plačilni nalog prekrškovnega organa?

Skoraj vsak med nami je že prejel odločbo oz. pačilni nalog prekrškovnega organa. Bodisi smo napačno prečkali cesto, napačno parkirali, ali pa celo prekoračili dovoljeno hitrost na cesti.

Običajno je najbolje, da kazen preprosto upoštevamo, ter kazen poravnamo v 8. oz. 16. dneh, saj tako plačamo zgolj polovico kazni. Vendar v primeru, ko menimo, da je prekrška dejansko ni bilo, lahko zoper prekršek ugovarjamo, oz. zahtevamo sodno varstvo.

Kako to storimo, kakšna je razlika med ugovorom in sodnim varstvom, ter kdaj uporabiti enega in drugega, si lahko preberete v naslednjem članku...
Prekrškovni organ me je kaznoval. Kaj sedaj?
Prva možnost je, da kazen, ki Vam je prekrškovni organ izdal, spoštujete, ter poravnate kazen oz. spoštujete odločbo in se zglasite pri pristojnem sodniku za prekrške.

Če menite, da Vas je prekrškovni organ kaznoval neupravičeno, lahko vložite zahtevo za sodno varstvo oz. ugovor. Postopek kako to storite se razlikuje glede na to, ali Vam prekrškovni organ izda plačilni nalog oz. odločbo. Razlike med obema so opisane v nadaljevanju tega članka.

Naj Vas opozorimo, da v tem primeru izgubite možnost plačila polovične kazni, saj boste v tem primeru, če bo Vaša zahteva oz. ugovor zavržen, zamudili 8 oz. 16-dnevni rok v katerem lahko poravnate le polovico kazni.
Plačilni nalog prekrškovnega organa.

Plačilni nalog prekrškovnega organa je poenostavljen akt (odločitev o prekršku), ki ga pooblaščena uradna oseba izda in vroči kršitelju v hitrem postopku, na kraju storitve prekrška, kadar prekršek osebno zazna ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav, v posebnih primerih pa tudi ko prekršek ugotovi le na podlagi zbranih obvestil in dokazov (ti posebni primeri obsegajo kršitve s področja javnega reda in miru, varnosti cestnega prometa, kršitvah predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu, vstopa in zapustitve države ter bivanja in prebivanja tujcev, nadzora državne meje in javnih zbiranj).

Plačilni nalog velja kot pisna odločba o prekršku in zato vsebuje določene osebne podatke kršitelja, kraj in čas storitve prekrška, pravno opredelitev prekrška, znesek globe, številko računa za plačilo in pravni pouk, lahko pa tudi druge podatke v skladu s predpisi.

Kaj če se s plačilnim nalogom ne strinjamo?


Če se s plačilnim nalogom, ki ga je izdal prekrškovni organ, lahko zoper njega ugovarjate, ali vložite zahtevo za sodno varstvo. Katero od teh dveh pravnih sredstev uporabiti, pri kom in v kakšnem roku ga je potrebno vložiti, bo navedeno že v pravnem pouku na samem nalogu.

Kdaj uporabiti zahtevo za sodno varstvo zoper plačilni nalog?


Zahteva za sodno varstvo pride v poštev, če je prekrškovni organ prekršek neposredno osebno zaznal ali ga ugotovil z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav. Možna je tudi v drugih primerih, a le ob pogoju, da prekrškovni organ kršitelju na kraju prekrška omogoči, da se ta neposredno po storjenem prekršku o prekršku osebno izjavi.

Kdaj uporabiti ugovor zoper plačilni nalog?

Ugovor zoper plačilni nalog bo prišel v poštev, če je prekrškovni organ prekršek ugotovil na podlagi zbranih obvestil in dokazov in pa v primeru kršitve predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu.

Odločba prekrškovnega organa.

Odločba prekrškovnega organa je akt prekrškovnega organa, ki ga ta izda, če se ne izreče opozorilo ali izda plačilni nalog.

Kaj če se z odločbo ne strinjamo?


Če se z izdano odločbo ne strinjamo bodisi zaradi razlogov za izdajo ali pa samega postopka izdaje, lahko v osmih dneh od vročitve odločbe, pri prekrškovnem organu, ki je na prvi stopnji odločbo izdal, vložimo zahtevo za sodno varstvo.

Kaj če je ugovor oz. zahteva za sodno varstvo zavrnjena?


V tem primeru, boste morali poravnati celotno kazen, saj boste zamudili 8 oz. 16-dnevni rok za plačilo polovične kazni. Zato ugovarjajte oz. zahtevajte zahtevo za sodno varstvo le, ko smatrate, da prekrška niste storili.

Odvzem motornega vozila


Policist zaseže vozniku motorno vozilo, vozniku, s katerim je storil hujši prekršek in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:
1. voznik je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:
prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,
vožnje pod vplivom alkohola,
vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali
odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja.

2. vozniku se izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3. vozniku je začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4. voznik je kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5. voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

Več o tem:

Kazen za prekršek
Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?


Hitro se zgodi. Trenutek nepazljivosti, nepozornosti ali pa zavestno kršenje predpisov in doleti nas kazen.

Toda kakšne so naše možnosti? Kaj lahko storimo? Je možno ugovarjati? Je možno odplačilo kazni na obroke? Kaj če bi nas plačilo kazni socialno ogrozilo?

V naslednjem članku bomo preverili kako ugovarjamo zoper kazen za storjeni prekršek, kdaj lahko kazen odplačamo po obrokih, kaj storiti, če nismo mi storili prekrška in kaj storiti, če nimamo denarja in bi želeli kazen oddelati z družbeno koristnim delom...
 
Kazen sem prejel neupravičeno

Običajno je najbolje, da kazen poravnamo takoj. Torej v 8 oz. 16 dneh. Tako bomo namreč plačali le polovično kazen.

Če pa smo kazen prejeli neupravičeno, lahko vložimo zahtevo za sodno varstvo oz. ugovor. Postopek kako to storite se razlikuje glede na to, ali Vam prekrškovni organ izda plačilni nalog oz. odločbo.

Vedeti pa morate, da v primeru, da je zahteva oz. ugovor zavrnjen izgubite možnost plačila polovične kazni, poravnati pa morate tudi stroške postopka.

Kaj če je prekršek storil nekdo drug?


Pogosta situacija je tudi, ko denimo naš avtomobil vozi druga oseba in takrat stori prekršek, za katerega kot lastnik prejmemo mi.

V tem primeru je potrebno podati zahtevo za sodno varstvo oz. ugovor, v katerem je potrebno izjaviti, da niste vozili vozila in da ga je uporabljala druga oseba. Predložiti morate tudi močne dokaze, da vozila takrat niste uporabljali, kot denimo izjava delodajalca, da ste bili takrat na delovnem mestu, posnetke nadzornih kamer, fotografije, dokaze Vašega dela, ipd.

Čeprav ni nujen, pa je močan dokaz tudi navedba in pričanje osebe, ki je prekršek dejansko storila. Tu je potrebno omeniti, da sama navedba voznika z Vaše strani še ne pomeni, da bo ugovoru ugodeno, če ne boste priložili tudi zgoraj omenjenih dokazov, da vozila dejansko niste vozili vi.
Če organ ugotovi (oz. mu to sporočite), kdo je dejansko storil prekršek, dobi kazen ta oseba, ki ima prav tako možnost ugovora oz. polovično plačilo kazni.
 
Je možno plačati polovičko in se potem pritožiti?

Možno, vendar ni smiselno. V primeru da pritožbo zavrnejo, morate namreč plačati še drugo neplačano polovico kazni.

Lahko odplačam kazen na obroke?


Lahko. Vendar pa boste v tem primeru odplačali celotno kazen in ne polovičke.
V pisni obliki morate po izteku roka za plačilo globe pri organu, ki je izrekel globo ali pri organu za prisilno izterjavo (FURS-u) zaprositi za obročno odplačilo globe.
Rok odplačila ne sme biti daljši kot eno leto, najmanjši obrok pa sme znašati 20 EUR za fizične in odgovorne osebe ter 200 EUR za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost.
Če zamudite s plačilom posameznega obroka, z dnem zamude zapadejo v plačilo še vsi do takrat neplačani obroki.

Kaj če si ne morem privoščiti plačila kazni?

Če bi plačilo globe in stroškov postopka (v višini vsaj 300) socialno ogrozilo Vas (in vaše družinske člane) lahko najpozneje do poteka roka za plačilo predlagate, da se plačilo globe nadomesti z opravo določene naloge v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti.
Do nadomestitve plačila globe in stroškov postopka z delom v splošno korist, ste upravičeni, če ste upravičeni do redne brezplačne pravne pomoči.

Prisilna izterjava globe in prisilni zapor

Če globa in stroški postopka niso plačani v roku, ki je določen v odločbi ali sklepu, se izterjajo prisilno s strani FURS-a.
Če izvršba ni uspešna se lahko globa več glob v znesku najmanj 1.000 EUR nadomesti z nadomestnim zaporom. Za vsakih začetih 100 EUR globe sodišče določi en dan zapora, vendar največ 90 dni. V seštevek glob se vštejejo le globe, izrečene s posamičnim plačilnim nalogom, odločbo ali sodbo v višini najmanj 300 EUR.

V primerih deset ali več glob pod 300 EUR, ki v skupnem seštevku znašajo najmanj 1.000 EUR, zneska pa ni mogoče izterjati v upravni izvršbi, sodišče prav tako za vsakih 100 EUR glob določi dan zapora, vendar v tem primeru ne več kot 30 dni.

Če sodišče ob upoštevanju storilčeve zmožnosti za prestajanje zapora, njegovih osebnih razmer ali drugih okoliščin v času odločanja oceni, da za to obstajajo utemeljeni in upravičeni razlogi, lahko število dni nadomestnega zapora, določeno na podlagi prvega in drugega odstavka tega člena, zniža za največ eno tretjino, vendar ne na manj kot 8 dni.
Po prestanem nadomestnem zaporu terjatev iz naslova plačila globe ugasne. Nadomestni zapor se lahko izvrši do zastaranja izvršitve globe.

Lahko preprečim odvzem vozniškega dovoljenja?

Vozniško dovoljenje, torej vozniški izpit se vozniku odvzame, kadar v dveh letih s storitvijo enega ali več prekrškov doseže, oz. preseže 18 kazenskih točk.

Za voznika začetnika ta meja znaša 7 kazenskih točk.
Vendar pa zakon dovoljuje, da voznik, tudi v takšnem primeru, odvzem vozniškega dovoljenja prepreči.

V prvem koraku lahko voznik predlaga vračilo začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

Odvzem motornega vozila

Policist zaseže vozniku motorno vozilo, vozniku, s katerim je storil hujši prekršek* in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:
1. voznik je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:
prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,
prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,
vožnje pod vplivom alkohola,
vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali
odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja.

2. vozniku se izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3. vozniku je začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4. voznik je kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5. voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

Začasno odvzeto vozniško dovoljenje

Prekrškovni organ sodišču predlaga odvzem vozniškega dovoljenja, ko gre za tako hud prekršek, da bo kasneje sledila trajna izguba vozniškega dovoljenja. Če to ugotovi tudi policist na kraju samem, vam bo že takoj prepovedal nadaljnjo vožnjo in in vam tudi odvzel vozniško dovoljenje.

Če se prekršek ugotovi s tehničnim sredstvom ali na drug način in s kršitvijo niste seznanjen na kraju kršitve, o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja odloči sodišče s sklepom.

Sodišče nato v 8. dneh od prejema zadeve odloči o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja in izda o tem sklep.

Poudariti gre, da gre tu za začasen odvzem. Začasen odvzem vozniškega dovoljenja traja, dokler "ne pridete na vrsto" na sodišču, ki bo odločalo o tem, ali se vam vozniško dovoljenje tudi trajno odvzame.

Če smatrate, da je začasen odvzem vozniškega dovoljenja neupravičen, lahko v treh dneh od prejema sklepa vložite ugovor. Vendar ta ugovor ne zadrži izvršitve sklepa, torej začasnega odvzema vozniškega dovoljenja. Kljub ugovoru vam bo tako vozniško dovoljenje s pravnomočnostjo sklepa začasno prenehalo.

Predlagate lahko, da se vam vozniško dovoljenje začasno vrne

Ko prejmete sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, imate možnost predlagati, da se vam vozniško dovoljenje začasno vrne. Torej, da se vam vozniško dovoljenje vrne, dokler ne bo vaša zadeva prišla na vrsto in dokler sodišče ne bo o odločilo o trajnem odvzemu.
To storite tako, da a sodišče vložite Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

Predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja morate priložiti zdravniško spričevalo, izdanega na podlag ustreznega zdravstvenega pregleda.

Sodišče bo vašemu predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, ugodilo, če iz predloženega zdravniškega spričevala izhaja, da ste telesno in duševno zmožni za vožnjo motornih vozil, in če narava in pomen očitane kršitve, vaša osebnost, prejšnje življenje in druge okoliščine kažejo, da začasen odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa.
Trajen odvzem vozniškega dovoljenja

Ko sodišče odloči o vaši zadevi, izda sklep. V kolikor je prekršek tako hud, bo s sklepom odločilo, da vam vozniško dovoljenje preneha.
Sklep o trajnem odvzemu vozniškega dovoljenja postane pravnomočen v 8. dneh od vročitve.

Kako preprečite trajen odvzem vozniškega dovoljenja?

Po pravnomočnosti sklepa imate 15. dni časa, da na sodišče vložite Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

V tem sklepu sodišču predlagate, da naj odvzem vozniškega dovoljenja odloži in vam naloži rehabilitacijske obveznosti, ter določi preizkusno dobo v kateri boste dokazali, da odvzem vozniškega dovoljenja ni potreben in da podobnega prekrška ne boste ponovili.

Predlog je potrebno obvezno vložiti v 15. dneh od pravnomočnosti (8. dneh po vročitvi) oz. od v 23. dneh od dneva vročitve sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Če niste vložili prvega predloga (za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja), morate Predlogu za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja morate priložiti zdravniško spričevalo. Če ste zdravniško spričevalo priložili že ob predlogu za začasno vrnitev dovoljenja, ga sedaj ni potrebno ponovno prilagati še enkrat.

Če bo sodišče predlogu za odlog odvzema vozniškega dovoljenja ugodilo, vam bo določilo preizkusno dobo, ki traja od 6 do 24 mesecev. V tem času ne smete storiti hujšega prekrška.

Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.
Prav tako boste morali izpolniti obveznosti, ki jih bo določilo sodišče na podlagi zakona o voznikih. Torej udeležba v programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu.

Ko se preizkusna doba izteče in če sodišče ugotovi, da v preizkusni dobi niste storili hujšega prekrška in da ste izpolnili določene obveznosti, bo s sklepom odločilo, da se vam vozniško dovoljenje ne odvzame.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Splošni pravni kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow