|
Slovenski ljubiteljski čebelarji slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 13 Maj 2010 10:06 Naslov sporočila: MATIČNI MLEČEK |
|
|
MATIČNI MLEČEK
Matični mleček je izloček krmilnih žlez, ki jih imajo mlade čebele (dojilje) na sprednjem delu glave. Z njim čebele hranijo ličinke matic in tudi odrasle matice. Matični mleček je tako hranljiv, da lahko matica vsak dan izleže trikrat toliko jajčec, kot je njena lastna teža. Z matičnim mlečkom pomešanim s cvetnim prahom in medom se hranijo tudi ličinke čebel delavk in trotov. Matice lahko živijo tudi več kot 5 let, medtem ko čebele delavke, ki se hranijo z medom in pelodom živijo le 40 dni. Iz tega so ljudje sklepali, da bo uživanje matičnega mlečka tudi njim povečalo plodnost in podaljšalo življenjsko dobo. Raziskave so pokazale, da ta domneva ni bila pravilna, res pa je, da je matični mleček bogat vir proteinov, sladkorja, maščob, vitaminov (predvsem iz skupine B) in mineralov. Zaradi relativno zapletenega postopka pridobivanja, ima matični mleček zelo visoko ceno in ga uporabljamo le v majhnih količinah.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 02 Mar 2015 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
Čudež matičnega mlečka
04.11.2014
Čebelji matični mleček zlahka imenujemo kar čudež narave. V njem je skrita moč preživetja čebel, a tudi številni zdravilni učinki za ljudi v vseh starostnih obdobjih. Pridelati ga znajo le izkušeni čebelarji in še ti le s pomočjo narave.
Številni koristni učinki za človekov organizem.
Med pomembnimi sestavinami v matičnem mlečku so aminokisline, vitamini, lipidi, pomembne beljakovine in druge bioaktivne sestavine, koristne za delovanje telesa. Farmacevtska znanost je ugotovila njihove številne pozitivne učinke za zdravje in počutje, od zniževanja krvnega tlaka do lajšanja simptomov menopavze, zniževanje holesterola in upočasnitve staranja.
Neverjetna moč obnavljanja.
Da bi se bolje poučili o matičnem mlečku, smo obiskali dva čebelarska strokovnjaka, Adelo Pislak Bali in Roberta Balija, zakonca, ki nadaljujeta uspešno družinsko tradicijo Čebelarstva Pislak v Apačah pri Lovrencu na Dravskem polju. Po številu panjev, imajo jih 2600, je največje pri nas in eno največjih v tem delu Evrope. »Matični mleček je izloček žlez mladih čebel, ki skrbijo za prehrano komaj izvaljenih čebeljih ličink v prvih treh dneh življenja,« je razložil Robert Bali. Lahko bi rekli, da z njim mlade čebele opravijo vlogo dojilj. Le kraljica matica se z mlečkom hrani vse življenje – s posebnim razlogom, tako kot je posebna vloga matice v panju. »Čudež matičnega mlečka se morda najbolje vidi prav pri njih. Matice namreč lahko dnevno izležejo tudi za svojo dvakratno težo jajčec, a kljub temu živijo do pet let.« Le težko si predstavljamo, kakšna moč obnavljanja in sposobnost hitrega razvoja se skrivata v njihovih celicah. Vse to jim omogoča prav matični mleček. Druge čebele, ki se ne hranijo z mlečkom, živijo le nekaj tednov in se iztrošijo. Adela Pislak Bali je dodala: »Matica in čebela imata popolnoma enako gensko zasnovo. Samo od hrane je odvisno, v kaj se čebelja ličinka razvije, v čebelo ali matico. To je nekaj enkratnega v naravi!«
Pomembna je vsaka ura.
Čebelji mleček se v celoti pobira ročno, z leseno žličko, kar je zelo zamudno, dragocena snov pa se meri v gramih. »Gre za najdragocenejši čebelji pridelek, pa tudi najbolj strokovno delo pri čebelarjenju. Na to vpliva veliko dejavnikov.« Izbrati je treba pravi trenutek, da je dovolj paše in da je družina dovolj močna za prehranitev novih matic. Čas je zelo kratek, celoten postopek se zgodi v treh dneh, je pojasnil Bali. »Takrat je treba ličinke spet ročno pobrati iz njihovih celic in jih preseliti, da lahko poberemo matični mleček. Vse to delamo do ure natančno. Če zamujamo, začne ličinka mleček jesti in ga uporabljati za svoj razvoj ter vanj spuščati izločke, kar pomeni, da mleček ne bo več povsem čist, njegova kakovost se zniža.«Nabrani mleček takoj ohladijo, da ohrani vse svoje lastnosti.
Ljudje so nam zaupali svoje izkušnje.
Adela Pislak Bali, nadaljevalka tradicije svojega očeta Janka Pislaka, priznanega in velikokrat nagrajenega čebelarskega strokovnjaka, predvsem pa inovativnega čebelarj:. »Številne zgodbe smo slišali, veliko ljudi je prišlo ponovno k nam, da bi se zahvalili za dobre izkušnje, ki so jih imeli po jemanju mlečka. Usode so bile različne, od ljudi s težkimi obolenji do parov, ki niso mogli imeti otrok. Glede tega smo se večkrat tudi nasmejali. Mojemu očetu so včasih prišle po kakem letu veselo pokazat svoje novorojenčke. Oče je trdil, da vseh zaslug le ne gre pripisati mlečku, temveč je moral sodelovati še kdo drug. Včasih so bile to tudi zelo ganljive zgodbe ljudi z onkološkimi težavami in trajnimi obolenji. Vedno smo povedali, da matični mleček ni zdravilo, a so učinki lahko zelo dobri.«
Odlični rezultati.
Raziskave pri živalih, na primer pri ovcah, ki so jim dodajali matični mleček in jih proučevali v Izraelu, so pokazale odlične rezultate pri brejosti in kasneje pri večji teži mladičev. »Da bi dokazali učinke pri ljudeh, bi potrebovali več medicinskih raziskav,« je povedal Robert Bali. »Po izkušnjah pa vemo, da mleček vsekakor krepi odpornost in pomaga pri celi vrsti težav. Poznamo veliko zgodb in izkušenj ljudi, ki so ga jemali. Lahko povem kar izkušnjo svojega očeta, ki se je zdravil zaradi malignega raka na prostati. Bil je operiran, med zdravljenjem s kemoterapijo je ves čas jemal matični mleček in odlično prenašal vse druge terapije, ni imel težav s slabostjo, izpadanjem las in drugih stranskih učinkov.« Vpliv matičnega mlečka na počasi rastoče tumorje je v študiji potrdila tudi ugledna hrvaška znanstvenica dr. Nada Oršolić, ki proučuje učinke čebeljih izdelkov na zdravje ljudi. Bali je navedel še en primer: »Nemški strokovnjak je omenil, da so v enem od poskusov v Nemčiji prečiščen matični mleček dodajali športnikom neposredno v kri, učinkoval je kot poživilo, a v tem primeru naravno in dovoljeno sredstvo namesto sintetičnih, prepovedanih in škodljivih za organizem.«
Najbolje ga je jemati v čisti obliki.
Matični mleček je najbolje uživati v čisti obliki. Priporočljivo ga je poiskati pri slovenskih čebelarjih, saj se je v primerjalni analizi matičnih mlečkov iz več delov sveta pokazalo, da ima prav domači najvišjo raven kisline 10-HDA, pomembne sestavine, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku. Znanih je še več oblik predelave, od sušenja in predelave v prah do bolj priporočljivega dodajanja mlečka v mešanico medu, propolisa in cvetnega prahu. To je odlično sredstvo za odpornost v jesenskem času.
Mleček je v čisti obliki gosta tekoča belorumenkasta snov manj prijetnega okusa. Konsistenca in barva sta podobni jogurtu. Če je dodan drugim izdelkom, se ta okus izgubi, a tudi koncentracija mlečka je manjša. Na tak način ga lahko uživajo tudi otroci. V kozmetiki ga dodajajo kremam in drugim pripravkom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 12 Feb 2016 07:41 Naslov sporočila: |
|
|
Matični mleček - izjemno hranljivo in zdravo živilo
8. december 2013
Čebele vedo, kako zaščititi svojo družino, saj z zakladi čebeljega panja ohranjajo svojo vrsto že več kot 45 milijonov let.
'Krilati farmacevti', kot jih radi poimenujejo apiterapevti, svojo kraljico matico, ki je največja, najmočnejša in vlada kar 15 rodovom čebel, hranijo izključno z matičnim mlečkom in prav ta je skrivnost njenih zmogljivosti.
Matični mleček ima ogromno zdravilnih učinkovin, ki odlično delujejo tudi na človeka.
Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni, in z veliko količino le-tega oskrbujejo matico, kar ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno.
Mleček je belkaste barve, gost in ima značilen okus, na zraku pa sčasoma porjavi.
Je izjemno hranljivo in zdravo živilo. Vsebuje do 18 % beljakovin in kar 23 različnih aminokislin, ki so osnovni gradniki beljakovin. Je dober vir lipidov, rudninskih snovi in encimov, vsebuje pa še sladkorje, nevroprenosnike, kot sta acetilkolin in kolin, ter spolne hormone.
Med vitamini kraljujejo vitamin C, vitamini B –kompleksa, vitamin D in nekaj vitamina E. Vsebuje pa tudi precej 10-hidroksi dekanojske kisline, ki zavira razvoj mnogih bakterij in plesni.
Zdravilne učinkovine
Poskrbi za splošno dobro počutje in boljši imunski sistem,
izboljša delovanje možganov,
blagodejno vpliva na osebe, ki jih pesti depresija,
pomaga pri boleznih koronarnih arterij,
poživi delovanje žlez,
znižuje holesterol,
poveča apetit,
lajša starostne težave in bolezni,
vplival naj bi na rast rakavih celic,
njegova uporabnost pa se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, saj naj bi zaviral staranje kože.
Pridobivanje matičnega mlečka
Pridobivanje matičnega mlečka je lahko precej zamudno opravilo. Predvsem takrat, ko gre za večje količine.
Čebelarji za nabiranje mlečka uporabljajo posebne pripomočke, pridobivajo pa ga tudi tako, da čebelji družini brez matice pripravijo letvice z matičnimi nastavki v katerih so cepljene enodnevne čebelje ličinke, ki jih čebele bogato hranijo z mlečkom.
Po nekaj dneh letvice odstranijo in s sesalko poberejo mleček.
Kako hranimo mleček
Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je matični mleček hitro pokvarljiv. V hladilniku ga lahko hranimo do pol leta, lahko pa ga tudi zamrznemo in hranimo do treh let.
Opomba: odmrznjenega matičnega mlečka se ne sme ponovno zamrzniti!
Prav tako je mleček občutljiv na svetlobo, zato ga hranimo v temnem kozarčku in temnem prostoru.
Najbolj enostavno je konzerviranje z medom. Matični mleček umešamo med kristaliziran med (tekoči med ni primeren, saj mleček splava na površino).
Opozorilo
Matični mleček lahko sproži alergične reakcije, zato bodite pri uporabi previdni oziroma se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 812
|
Objavljeno: 22 Jan 2019 06:18 Naslov sporočila: |
|
|
Vir. DELO
januar 2019
Očitno v reklamne namene naročen članek, kar pa ne zmanjšuje njegove pomembne sporočilnosti za čebelarje in potrošnike njihovih čebelarskih proizvodov
Slovenska študija potrdila pozitivne učinke matičnega mlečka
Matični mleček je priljubljeno prehransko dopolnilo, ki so ga cenili že stari Egipčani. Pomembna nova spoznanja o učinkih te edinstvene snovi s kompleksno sestavo je prispevala prav nedavna slovenska študija.
Najdragocenejši pridelek iz čebeljega panja, znan tudi kot gelée royale, je izloček krmilnih žlez čebel, starih 5–12 dni. Z mlečno belo kremo kiselkasto-grenkega okusa in značilnega vonja se tri dni hranijo vse ličinke čebel, matica pa vse življenje. Z njim jo oskrbujejo čebele dojilje. Prav zato je matica edina plodna čebela, ki je dvakrat večja od drugih in živi 15-krat dlje od njih.
Raziskava končno izvedena na ljudeh
Učinki, kot so nižanje krvnega tlaka, antioksidativen potencial, antitumorska aktivnost, protivnetna aktivnost in drugi, so bili doslej dokazani le na živalih in v neživem okolju. V okviru javnega razpisa Po kreativni poti do znanja, ki je visokošolske zavode združil s podjetji, pa sta Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem in podjetje Medex pozitivne vplive matičnega mlečka na človekovo zdravje osem tednov merila na ljudeh. Rezultati študije, ki sta jo na Fakulteti za vede o zdravju vodili dr. Zala Jenko Pražnikar in dr. Ana Petelin, so navdušili.
Kakšna je sestava matičnega mlečka?
66,05 % matičnega mlečka sestavlja voda; 12,49 % beljakovine, 5,46 % pa je maščob in rudninskih snovi. Ključna sestavina je maščobna kislina 10-HDA, ki jo v naravi najdemo izključno v njem. Od njene količine je odvisna kakovost matičnega mlečka
Dokazano: matični mleček je naravni ščit naše imunosti
V študiji je sodelovala skupina zdravih posameznikov z rahlo povišanim indeksom telesne mase. Ti so bolj podvrženi tveganjem za razvoj srčno-žilnih obolenj, diabetesa tipa 2, zamaščenosti jeter idr. Posamezniki so osem tednov dvakrat na dan zaužili kapsulo Medexovega matičnega mlečka
Rezultati klinične študije Učinki matičnega mlečka na sistemsko vnetje
Zmanjšanje sistemskega vnetja: 21% znižanje CRP, ki je pokazatelj sistemskega vnetja; 34% zvišanje hormona adiponektina, ki v telesu zmanjšuje vnetje.
Dvig antioksidativnega potenciala: 35% porast lastnega antioksidanta bilirubina.
Vpliv na lipidni profil: 8% znižanje skupnega holesterola.
Zmanjšanje apetita: 17% povečanje hormona leptina, ki sproži občutek sitost
Meritve študije Fakultete za vede o zdravju in Medexa so torej pokazale, da matični mleček z vzpostavljanjem ravnovesja v telesu pozitivno učinkuje na štiri dejavnike, ki vplivajo na bolezni, povezane s presnovnim sindromom. Posebej spodbudno pa je tudi, da so večino učinkov pri izbranih posameznikih izmerili še dva tedna po prenehanju jemanja BIO gelée royale forte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow
|