Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




PRAVILNIK O MEDU

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Zakonodaja v čebelarstvu
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2015 14:14    Naslov sporočila: PRAVILNIK O MEDU Odgovori s citatom

Uradni list RS, št. 9/15

Neuradno prečiščeno besedilo, ki vsebuje to spremembo:
Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o medu obsega:
- Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/11 z dne 21. 1. 2011),
- Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o medu (Uradni list RS, št. 9/15 z dne 13. 2. 2015)
.

PRAVILNIK o medu (neuradno prečiščeno besedilo št. 1)

(neuradno prečiščeno besedilo št. 1)

1. člen
(vsebina)

Ta pravilnik določa pogoje in merila za kakovost medu v skladu z Direktivo Sveta 2001/110/ES z dne 20. decembra 2001 o medu (UL L št. 10 z dne 12. 1. 2002, str. 47), zadnjič spremenjeno z Direktivo 2014/63/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. maja 2014 o spremembi Direktive Sveta 2001/110/ES o medu (UL L št. 164 z dne 3. 6. 2014, str. 1).

2. člen
(definicija medu)

(1) Med je naravna sladka snov, ki jo izdelajo čebele Apis mellifera iz nektarja cvetov ali izločkov iz živih delov rastlin ali izločkov žuželk, ki sesajo rastlinski sok na živih delih rastlin, ki jih čebele zberejo, predelajo z določenimi lastnimi snovmi, shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju.
(2) Med mora glede sestave in lastnosti ustrezati merilom, določenim v 6. členu tega pravilnika in v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.

3. člen
(razvrščanje in poimenovanje medu)

(1) Med se razvršča v glavne tipe in se poimenuje:

a)glede na izvor kot:
- »nektarni med« ali »cvetlični med«, ki je pridobljen iz nektarja cvetov;
-»manin med« ali »gozdni med«, ki je pridobljen predvsem iz izločkov žuželk (Hemiptera) na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin;

b) glede na način pridobivanja oziroma predstavitve kot:
-»med v satju«, ki ga čebele hranijo v novo zgrajenem satju brez zalege ali v tankih osnovnih ploščah satja iz čistega čebeljega voska in se daje v promet v celih pokritih satih ali kot del teh satov;
- »med s satjem« ali »deli satja v medu«, ki vsebuje enega ali več kosov satja v medu;
-»samotok« (odtočeni med), ki je pridobljen z iztekanjem medu iz odkritih satov brez zalege;
- »točeni med«, ki je pridobljen s centrifugiranjem odkritih satov brez zalege;
- »prešani med«, ki je pridobljen s stiskanjem satov brez zalege, z ali brez uporabe zmerne toplote, ki ne presega 45 °C, in
- »filtrirani med«, ki je pridobljen tako, da se pri odstranjevanju neznačilnih primesi odstrani tudi znaten del cvetnega prahu.

(2) Poleg medu iz prejšnjega odstavka poznamo tudi med, ki ga poimenujemo »pekovski med« in je primeren za industrijsko uporabo ali kot sestavina v drugih živilih, ki se nato predelajo. Pekovski med ima lahko neznačilen okus ali vonj ali začenja fermentirati oziroma je že fermentiral ali je bil pregret.

4. člen
(označevanje)

(1) Med mora biti označen v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, in v skladu z naslednjimi pogoji:

1. izraz »med« se v prometu uporablja le za med iz 2. člena tega pravilnika;

2. v prometu se uporabljajo samo poimenovanja tipov medu iz prejšnjega člena. Ta imena se lahko nadomestijo s splošnim imenom »med«, razen za filtrirani med, med v satju, med s kosi satja ali kosi satja v medu in pekovski med, vendar:

a) mora biti pri pekovskem medu na označbi navedba »samo za kuhanje in peko« v neposredni bližini imena;

b) se, razen pri filtriranem medu in pekovskem medu, ime lahko dopolni z navedbo oznake, ki se nanaša na:
- izvor iz cvetov ali rastlin, če med izhaja v celoti ali pretežno iz navedenega izvora in ima njegove senzorične, fizikalnokemijske in mikroskopske lastnosti,
- regionalno, teritorialno ali topografsko poreklo, če je med v celoti navedenega porekla,
- posebna merila kakovosti;

3. če je bil pekovski med uporabljen kot sestavina v sestavljenem živilu, se lahko v imenu sestavljenega živila namesto imena »pekovski med« uporabi splošno ime »med«, če se v seznamu sestavin sestavljenega živila uporabi ime »pekovski med«;

4. država oziroma države porekla ali izvora, kjer je bil med pridelan, morajo biti navedene na označbi.

(2) Če je med po poreklu iz več kot ene države članice Evropske unije, tretje države ali oboje, se lahko oznaka države porekla ne glede na prejšnji odstavek nadomesti z eno izmed naslednjih oznak:
- »mešanica medu iz EU«;
- »mešanica medu, ki ni iz EU«;
- »mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU«.

(3) Cvetni prah, ki je naravna sestavina, značilna za med, se ne šteje za sestavino proizvodov iz Priloge.

5. člen
(filtriran in pekovski med)

Pri filtriranem in pekovskem medu mora biti na transportnih kontejnerjih, posameznih enotah pakiranj in v trgovskih dokumentih jasno navedeno polno ime medu, kot ga določata šesta alinea točke b) prvega odstavka 3. člena tega pravilnika in drugi odstavek 3. člena tega pravilnika.

6. člen
(sestava in lastnosti medu)

(1) Med je sestavljen v glavnem iz različnih sladkorjev, predvsem fruktoze in glukoze, in iz drugih snovi, kot so organske kisline, encimi in trdni delci, ki pridejo v med pri zbiranju. Med je lahko tekoč, viskozen ali delno do popolnoma kristaliziran. Barva, okus, vonj in aroma medu se razlikujejo glede na rastlinski izvor.

(2) Med, ki se daje v promet kot med ali je namenjen za uporabo v kateremkoli živilu, namenjenem za prehrano ljudi, ne sme vsebovati nobenih dodanih sestavin.

(3) Med mora biti brez neznačilnih primesi. Razen medu iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika, med ne sme imeti tujega okusa ali vonja, ne sme začeti fermentirati, njegova stopnja kislosti ne sme biti umetno spremenjena in ne sme biti izveden tehnološki postopek tako, da so naravni encimi bodisi uničeni, bodisi je znatno zmanjšana njihova aktivnost.

(4) Ne glede na šesto alinejo točke b) prvega odstavka 3. člena tega pravilnika medu ni dovoljeno odvzeti cvetnega prahu niti drugih za med značilnih sestavin, razen če je to neizogibno potrebno zaradi odstranjevanja tujih anorganskih ali organskih primesi.

7. člen
(ugotavljanje skladnosti)

Za ugotavljanje skladnosti medu se uporabljajo mednarodno priznane validirane in akreditirane metode.

Priloga in parametri sestave medu:

Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/11) vsebuje naslednjo prehodno in končni določbi:

»8. člen
(prehodne določbe)

Med, proizveden in označen v skladu s Pravilnikom o medu (Uradni list RS, št. 31/04, 89/04 in 45/08 – ZKme-1) do uveljavitve tega pravilnika, je lahko v prometu do porabe zalog, vendar najpozneje do 1. januarja 2014.

9. člen
(prenehanje veljavnosti)

Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 31/04, 89/04 in 45/08 – ZKme-1).

10. člen
(uveljavitev)

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o medu (Uradni list RS, št. 9/15) vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:

»4. člen

(1) Med mora biti proizveden in označen v skladu z določbami spremenjenega drugega odstavka 4. člena, novega tretjega odstavka 4. člena in spremenjenega četrtega odstavka 6. člena pravilnika najpozneje od 24. junija 2015 dalje.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je med, proizveden in označen pred 24. junijem 2015 v skladu s Pravilnikom o medu (Uradni list RS, št. 4/11 in 26/14 – ZKme-1B), lahko v prometu do porabe zalog.

5. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Zakonodaja v čebelarstvu Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow