Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




MATICA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Vloga in pomen matice - čebele - trota
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2015 08:52    Naslov sporočila: MATICA Odgovori s citatom



Matica

Funkciji matice sta zaleganje jajčec in izločanje feromonov. Pri zaleganju matico spremlja skupina 5 do 10 spremljevalk, ki jo krmijo v intervalih, potem ko matica zaleže okrog 20 jajčec. Feromoni, ki jih izloča matica, imajo vlogo organizacije in vzdrževanja socialne skupnosti. Od matice se prenašajo preko delavk spremljevalk na druge delavke. Največji učinek ima 9- oksodekanojska kislina, ki ima funkcijo zaviranja zreje matičnikov v družini. Če matica preneha izločati feromone, začno delavke nekaj nazadnje izleženih ličink intenzivno krmiti z matičnim mlečkom in tako omogočijo razvoj mlade matice. Novo izležena matica uniči ostale matičnike z bubami, lahko pa uniči tudi morebitno še izleženo konkurentko ali pa tudi svojo mater. Po nekaj dneh zleti na praho.Leti v bližino zbirališča trotov.

Iz panja izleti večkrat in se pari z več troti. Po paritvenem obdobju matica praviloma ne zapušča družine. Spermiji vseh trotov se uskladiščijo v semenski mošnjici matice. Skupaj jih je okrog 7 milijonov. Od tam se postopno sproščajo in oplajajo jajčeca, ki se razvijejo v ovarijih. Zaloga spermijev služi za celotno življenjsko obdobje matice, ta pa letno zaleže od 175.000 do 200.000 jajčec.

Mlada, komaj sprašena matica zaradi pomanjkanja prostora za zaleganje v plemenilniku pogosto odlaga dva, tri ali več jajčec v satno celico. To ni znamenje nepravilnosti, ampk potreba po povečanju površine zaleganja. Ko matico prenesemo v čebeljo družino, nepravilno zaleganje preneha. Matica je mati vseh osebkov v družini in lahko živi več let. Telo matice je prilagojeno za intenzivno zaleganje, ne skrbi pa za svojo zalego. Nima žlez za izločanje matičnega mlečka, prav tako noge niso prilagojene za nabiranje in transport cvetnega prahu. Matica le skupaj z delavkami omogoča optimalen razvoj čebelje družine.

V čebelji družini so spolno razvite samice matice, samci pa so troti.

Spolni organi matice

Spolni žlezi matice sta jajčnika. Po oprašitvi napolnjujeta pretežni del zadka. Pri neoprašeni matici je zadek manjši in manj napet kot pri oprašeni, ki intenzivno zalega. Posamezni jajčnik sestavlja 160 do 180 jajčnih cevk. Te so na notranji strani prekrite z zarodnim epitelijem, kjer se razvijajo jajčne celice. Jajčne cevke prehajajo v jajčno vodnico. Jajčni vodnici obeh jajčnikov se združita v srednjo jajčno vodnico in v nožnico. Zadnji konec nožnice zapira horizontalno potekajoča guba, ki je ostanek 8. trebušnega dela zadkovega obročka ali membrane med 8. in 9. trebušnim delom zadkovega obročka. Nožnica prehaja v nožnično preddverje, to pa v spolno odprtino. V vsaki jajčni cevki dozori okrog 8 jajčec na dan. V vseh cevkah obeh jajčnikov lahko torej dnevno dozori okrog 2000, pri zelo rodovitnih maticah do 3000 jajčec. Matica letno zaleže okrog 200.000 jajčec. Jajčece je cilindrične oblike, na koncih zaobljeno in po vzdolžni osi ukrivljeno. Je sivkasto bele barve, dolžina pa niha od 1,53 do 1,63 mm.

Pri parjenju spolna troba, to je moški spolni organ, pride do področja horizontalne gube, seme izbrizga v nožnico in napolni jajčni vodnici. Del spolne trobe trota skupaj s sluzjo, ki se na zraku strdi, zapre spolno odprtino in prepreči odtekanje semena. Matica se pari z več troti, ki popolnoma napolnijo njeno semensko mošnjico. V nekaj urah, ko se matica vrne s svatbenega leta, spermiji preidejo iz jajčnih vodnic po tanki cevki, semenovodu v semensko mošnjico. Ta se napolni s spermiji in ima premer okrog 1 mm. Na njeni zgornji steni se nahaja cevasto zvita žleza semenske mošnjice. Ta ima domnevno vlogo pri polnjenju semenske mošnjice s spermiji in izloča hranilne snovi, ki omogočajo življenje shranjenim spermijem in uspešno oploditev jajčnih celic.

Semenčice potujejo po tanki cevki iz semenske mošnjice proti nožnici. Za zaklopnico, ki se dviga iz dna nožnice, se jajčece ustavi in semenčica ga tam oplodi. Prav od oploditve je odvisno, ali se bo razvila čebela delavka oz. matica ali trot. Pojav, da je neoplojeno jajčece zmožno razvoja, imenujemo deviška rodnost ali partenogeneza. Poznavanje zgradbe in delovanja spolnih organov matice je zelo pomembno za uspešno umetno osemenjevanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2016 05:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Zamenjava matice spomladi ali pozno poleti?


27.08.2016

Velikokrat se pojavlja vprašanje, kdaj je najbolj primeren čas za zamenjavo matice. Matico takoj zamenjamo, kadar nima morfoloških znakov kranjske sivke. Ravno tako takoj zamenjamo matice, ki so slabe oz. dosegajo podpovprečne ocene pri donosu medu, rojivosti, mirnosti, čistilnemu nagonu,….Tukaj ne gledamo na starost in letni čas.

V maju in začetku junija zamenjana kvalitetna oplojena matica bo v času paše v tem letu položila veliko jajčec in omogočila visoko živalnost družine. Taka matica bo jajčeca zalegala še v pozno jesen, znova pa bo začela zalegati že v začetku januarja. Pozna in prezgodnja zalega ne koristi družini, saj se tako pozno ne izlegajo več dolgožive čebele, prezgodnja zalega pa zahteva hrano in vodo ter ustrezne mikroklimatske pogoje v panju (toplota ), kar dodatno poveča porabo hrane. Poveča se število varoj, saj jim omogočimo še dodatne razvojne cikle. Včasih pa se zgodi, da tudi nova matica ni dobra ali pa zamenjava ni bila uspešna. V času, ko si priskrbimo novo matico in jo čebele sprejmejo, navadno minejo glavne paše, ki jih takšna družina slabo izkoristi.

Do teh težav ne prihaja pri zamenjavi v poznem poletju oz. konec avgusta in prve dni v septembru . V tem času navadno tudi že končamo poletna zatiranja varoje, tako , da so zamenjane matice manj obremenjene s kemičnimi pripravki. Takrat ima tudi čebelar več časa kot med ali pred pašno sezono. Na takšen način zamenjane matice so manj izrabljene kot tiste, ki smo jih zamenjali spomladi. Vrhunec zaleganja se pri maticah zamenjanih v poznem poletju začne aprila in se nadaljuje ves čas pašne sezone.  Pri teh družinah je opaziti tudi manjše rojilno razpoloženje.
 
Vir:  Ferid Velagič, Uzgoj i zamjena matica, Tuzla, Harfo – graf 2015
Prevedel in povzel: B. Kojek
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2016 15:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako in kdaj menjati matice ?


To je vprašanje, ki vedno muči tako čebelarje začetnike, kot izkušenejše čebelarje. Veliko je teorij, nasvetov in priporočil. No jaz jih ne bom prodajal kot najboljše, mogoče pa bodo komu v pomoč pri odločitvi.

Najprej se je treba odločit kdaj oziroma zakaj zamenjati matico. V primeru, da najdemo čebeljo družino, ki ne ustreza standardom kranjske sivke – Apis mellifera carnica, je odločitev o zamenjavi matice lahka. Kakšne so želene morfološke lastnosti kranjske sivke ne bom opisoval. Naslednja odločitev za zamenjavo matice so družine, ki so podpovprečne pri ocenjevanju ostalih lastnosti, kot so mirnost, čistilni nagon in donos medu. Seveda pa je treba zamenjati tudi odlične matice,  ker jim je opešala življenska moč. Nikakor se ne strinjam z menjavo vseh matic vsako leto. Zakaj? Kmeta – živinorejca,  bi sigurno vprašali po zdravju če bi tako vsepovprek in kampanjsko menjal svojo čredo.

Pa če ostanemo pri čebelah, je jasno, da na tak način, da vsako leto zamenjamo vse matice, nikakor ne moremo dobiti nikakršnih podatkov o lastnostih matice oziroma njene družine. Izjema je le obarvanost obročkov in mirnost. Seveda že po enem letu lahko najdemo družine, ki ne ustrezajo našim željam in pogojem. Te bomo brez slabe vesti zamenjali. Ostalim pa bomo dali možnost, da se dokažejo do naslednjega leta. Najboljše  pa bomo zadržali in iz njih vzgajali nove matice ali jih namenili za trotarje. Predvsem pomembno je, da družinam, ki ne ustrezajo omejimo vzrejo trotov! Prav ti troti so največji prenašalci slabih genov v vso okolico čebelnjaka.

Ko smo se odločili zamenjati matico pa nastopi nov problem – kako dodati novo matico? Receptov je skoraj toliko kot je čebelarjev. Jaz ne bom vsiljeval nobenega, ampak le opisal nekaj načinov, ki so se obnesli v moji praksi.
Najboljši je z dodajanjem rezervne družine. Ko pomladi ob začetku prvega vnosa nektarja (cvetenje češnje) ugotavljamo stanje družine si zabeležimo vse tiste, ki so podpovprečne po moči. Ni potrebno ugotavljati vzrokov zakaj je temu tako, veliko jih je lahko. Zato dodamo rezervno pet satno družino z enoletno matico. To naredimo tako, da obstoječo družino in dodano ločimo le z satno osnovo. Družinici se bosta sami združili, ostala pa bo tista matica, ki je boljša. Kdaj bodo čebele odstranile eno od matic je lahko zelo različno, odvisno pa jed od kvalitete obeh matic. Zgodilo se je, da je bila matica, ki je bila poškodovana že čez 10 minut pred panjem. V veliko primerih pa sta obe zalegali tudi po mesec dni. V takem primeru lahko naredimo novo družino. Pa še opozorilo: matica, ki ima prirezano krilo, je za čebele poškodovana in bo izločena !

Zamenjava matice v sezoni, pa je lahko bolj zahteven poseg. Najprej je treba najti staro matico in  jo izločiti. Če hočemo, da bo sprejem nove matice uspešen, moramo počakati, vsaj 7 dni, da čebele iz zalege ne morejo več zgraditi zasilnih matičnikov. Potem je treba družino pregledati in odstraniti vse zasilne matičnike, ki so jih čebele zgradile v tem času, ko so bile brez matice. Šele sedaj lahko dodamo novo matico v matičnici, s sladkornim testom, da čebele osvobodijo matico v enem dnevu. Seveda vse to zahteva veliko dela in za zamenjavo večjega števila matic rabimo veliko časa, ki ga običajno nimamo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2016 16:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OPOMBA: Kar sem v tekstu na osnovi lastnih večletnih izkušenj označil z rdečo ne drži v celoti ali pa sploh ne drži!


Kako uspešno dodati matico?


Kadar se čebelar odloči zamenjati matico v čebelji družini, jo po navadi kupi pri vzrejevalcu matic in pričakuje, da bosta zamenjava in dodajanje uspešna. Če mu to ne uspe, je razočaran, jezi se na vzrejevalca matic, saj je po njegovem poglavitni krivec za njegov neuspeh.
*** Tudi to seveda ne drži in zakaj bi se šlampasti čebelar jezil na vzrejevalca ?

Številni čebelarji zanemarjajo biološke zakonitosti in samo biologijo čebelje družine. Obstaja veliko pogojev, ki jih je treba upoštevati, in to brez velike filozofije, da bi bilo sprejetje dodanih matic uspešno. Čebeljo družino moramo privesti v biološko stanje, v katerem pričakuje mlado oplojeno matico. S čebelami ni mogoče delati na silo, temveč jim je treba dati to, kar pričakujejo v določenem obdobju. Če jim nekaj vsiljujete, in še to na napačen način, ste lahko prepričani, da čebele tega ne bodo sprejele, ker pričakujejo samo to, kar potrebujejo v določenem trenutku.

1. Zamenjava matice v normalni čebelji družini, v kateri je matica zaradi starosti zmanjšala obseg zaleganja

Z gotovostjo ugotovimo starost matice, če je ta označena, težavnejša pa je določitev njene starosti pri neoznačenih maticah. Zunanji znaki ostarele, a neoznačene matice so:
zmanjšanje obsega zalege,
presledkasta zalega,
čebelja zalega je že pomešana s trotovsko zalego, ker matici zmanjkuje zaloga semena,
stara matica se po satu premika zelo počasi, se opoteka in rada pade s sata, ki ga pregledujemo,
navadno je temnejše barve, nima več puhastega videza.

Zaradi zmanjšanja zaloge semena pri stari matici se zmanjšuje tudi količina izločenega matičnega feromona, ki je nujno potreben za normalno delovanje čebelje družine. Kolikor manjše je izločanje feromona pri stari matici, toliko boljši je sprejem mlade matice z veliko količino semena in s tem tudi z veliko količino feromona.

Enaki znaki kot pri stari matici, slabo zaleganje in majhna količina feromona so značilni tudi za slabo oplojeno mlado matico, zato se v družini hitro po njenem dodajanju pojavijo zasilni matičniki, to pa je navadno znak slabe kakovosti mlade matice.

Matičniki se v čebelji družini lahko pojavijo tudi ob kakovostni mladi matici, če je bila družina pred menjavo matice že v močnem rojilnem razpoloženju in je zelo živalna. Skoraj nemogoče ali zelo težko je menjati matico v čebelji družini, ki je v rojilnem razpoloženju, zato se v taki družini nikoli ne lotimo tega dela!

Težavnejša je tudi zamenjava matice v normalni čebelji družini, v kateri stara matica še normalno zalega, torej ima še dovolj zaloge semena in zato izloča tudi dovolj feromona. Tako nekatere kakovostne starejše matice menjamo šele ob koncu tretje sezone zaleganja, seveda po prenehanju rojilnega razpoloženja (julij-avgust).

Vzrejene matice so najkakovostnejše, kadar je vreme sončno in toplo ter kadar je v naravi obilo čebelje paše, po navadi je to od junija in do druge tretjine julija. Pozneje se pogosto pojavi suša oz. brezpašno obdobje, v katerem se zmanjša količina kakovostnih trotov, zato je v tem obdobju slabša tudi oploditev matic. Avgustovske ali še pozneje oplojene matice so povprečno slabše oplojene in manj kakovostne.

2. Zagotavljanje temeljnih bioloških pogojev za sprejetje mlade oplojene matice v normalni čebelji družini

a) V taki čebelji družini ne sme biti niti neoplojene niti oplojene matice.
Čebelarji največkrat prav ob zagotavljanju tega pogoja naredijo napako, zaradi katere lahko družina izroji ali sama zamenja staro matico. V tem primeru čebelar opazi, da v panju ni več odkrite zalege, zato misli, da je družina brez matice. Vendar je v večini primerov v takem panju že neoplojena ali celo oplojena matica, ki pa ne zalega toliko časa, dokler je v panju še stara pokrita zalega prejšnje matice. V večji čebelji družini torej mlada neoplojena matica, ki se oplodi pozneje, ne začne izlegati jajčec toliko časa, dokler je v panju še stara zalega prejšnje matice.

Če je v panju še stara pokrita zalega, ob njej pa mlada neoplojena ali oplojena matica, ki še ne zalega, je vsako dodajanje nove matice biološko neuspešno. Mlado matico, ki še ne zalega, je v močni čebelji družini zelo težko najti, ker je ta še razmeroma majhna, poleg tega pa beži po satu in se skriva. Zaradi tega neizkušeni čebelarji pogosto mislijo, da je čebelja družina brezmatična, če v panju ni odkrite zalege.

b) Preizkus brezmatičnosti čebelje družine

Preizkus naredimo tako, da v družino vstavimo sat z mlado, odkrito čebeljo zalego. Če čebele po 4-5 dneh iz nje ne potegnejo zasilnih matičnikov, je v družini gotovo navzoča matica. V nasprotnem, torej če na dodanem satu mlade zalege potegnejo matičnike, pa v tej čebelji družni zanesljivo NI matice. Šele ko je v prelegalni ali v izrojeni čebelji družini zalega že izležena, ko čebele zašumijo s trepetanjem kril in sprostijo nosanovo žlezo, šele tedaj smo lahko prepričani, da v tej čebelji družini ni matice. Taki družni moramo čim prej dodati oplojeno matico, saj bo v nasprotnem postala trotovec. Če opazimo, da v čebelji družini že dalj časa ni matice in da so trotovino začele izlegati kar čebele (lažne matice), bomo taki družini z veliko težavo dodali mlado oplojeno matico. Taka družina namreč biološko pričakuje neoplojeno matico, uspešno pa ji lahko dodamo le 2-3 leta staro matico, ki se je že umirila in ne beži po satju.
*** ni tako težko dodati matice in pričakovati njenega sprejetja, le malo več dela je potrebno

c) V čebelji družini, v kateri menjamo matico, ne sme biti odkrite čebelje zalege.


To dosežemo tako, da devet dni pred dodajanjem nove oplojene matice odstranimo staro matico. Po devetih dneh je čebelja zalega že vsa pokrita. Taka brezmatična družina po navadi potegne tudi zasilne matičnike, ki jih po devetih dneh natančno odstranimo, potem pa družini dodamo mlado oplojeno matico v matičnici.

Če ob pregledu po devetih dneh zgrešimo samo en matičnik - ti se velikokrat skrivajo pod gručo čebel ali v robovih satnikov - bo naše dodajanje nove matice neuspešno. Zato je treba potrgati res vse! Čebeljo družino moramo pripraviti tako, da po biološki poti ne more vzgojiti svoje matice, pričakuje pa našo dodano matico.

Čebelja družina torej nima svojega matičnika (zasilnega ali rojevega), nima odkrite zalege, iz katere bi čebele lahko potegnile svoj zasilni matičnik, prav tako pa tudi nima niti oplojene niti neoplojene matice.

Dodana mlada oplojena matica mora biti kakovostno oplojena z veliko količino feromona, saj dobra čebelja družina navadno zavrne slabo oplojeno mlado matico in raje potegne svoje zasilne matičnike. Tako čebeljo družino biološko prisilimo, da nima nobene naravne možnosti za vzgojo svoje lastne matice. Če so zadovoljeni in upoštevani vsi navedeni biološki pogoji, bo dodajanje mlade oplojene matice gotovo uspešno. Na kratko, družini dodamo novo matico šele po devetih dneh od odstranitve stare matice ter vseh zasilnih matičnikov.

Pri dodajanju matic moramo upoštevati tudi zunanje dejavnike, kot so paša, temperatura in letni čas. Najboljši uspeh pri dodajanju dosežemo pri normalnih zunanjih temperaturah, zmerno dobri paši in če družina ni v rojilnem razpoloženju. Če paše ni, jo nadomestimo z dodajanjem čebelje pogače ( ali pa s krmljenjem ). Čebele naj jo jemljejo daljši čas, to je vsaj sedem dni, saj tako nadomestimo naravne pašne razmere. Če je paša izjemno obilna, pa tudi to vpliva na slabše sprejetje matic.
( ***moja izkušnja je drugačna )

Dodajanje matic v narejence ali v suhe umetne roje (ometence)

Narejence navadno delamo iz močnih družin v poznih popoldanskih urah, ko je nekaj pašnih čebel že v panjih. Iz teh bomo jemali satnice s pokrito zalego in čebelami. Narejenec v prašilčku je navadno narejen vsaj iz treh satov pokrite zalege, in to iz treh različnih močnih družin. Tako so feromoni, po katerih se čebele in matica spoznavajo v narejencu, med seboj pomešani, zato čebele ne čutijo medsebojne združitve. Taki družini zato lahko mlado oplojeno matico dodamo že čez dvanajst do dvajset ur
(*** moja izkušnja je, da lahko kar takoj v matičnici ) , ko iz svoje odkrite zalege še niso potegnile zasilnih matičnikov.

Narejencu tudi takoj dodamo sat z medom in cvetnim prahom, na dno panja za zadnjim okencem pa vstavimo pogačo
(*** lahko ga tudi krmite in ne rabite nobenih pogač ).

Odpeljemo jih vsaj tri kilometre stran od kraja polnjenja, tako da se stare pašne čebele vrnejo le delno, večina mladih čebel pa ostane v narejencu. Te mlajše čebele tudi rade sprejmejo dodano mlado oplojeno matico. Ob jemanju pogače so zagotovljene tudi pašne razmere in dobro razpoloženje čebel za sprejetje nove matice.

Suhemu umetnemu roju (ometencu) lahko že po nekaj urah dodamo novo matico, ker je brez zalege in zato tudi brez vsake biološke možnosti, da bi vzredil svojo matico.

Tehnika dodajanja mladih oplojenih matic v plastičnih matičnicah.

Napredni vzrejevalci matic po večini uporabljamo sodobne plastične matičnice, ki so dovolj velike in zračne, tako da je stik s preostalimi čebelami v družini, v katero smo dodali matico, dober. Narejene so tako, da oplojena mlada matica s štirimi do šestimi čebelami spremljevalkami v njej lahko živi najmanj pet do šest dni.

V zadnjem delu matičnice sta tudi dva ločena, različno dolga kanala - eden je krajši, drugi daljši - napolnjena s trdo sladkorno pogačo. Ta je tako hrana za matico in čebele spremljevalke kot tudi snov, skozi katero se morajo pregristi čebele iz družine, v katero smo dodali matico z matičnico. Prvi kanal na matičnici je krajši in ima na koncu proti novi matici matično rešetko, skozi katero nova matica ne more preiti v dodano čebeljo družino.

Čebele iz družine, v katero smo dodali matico, tako pregrizejo manjši kanal in vzpostavijo stik z novo matico. Čebele v matičnici se prek matične rešetke izmenjavajo in počasi nosijo feromon nove matice v svoje čebelje gnezdo. Nove matice pa te čebele instinktivno ne ubijejo, ker vedo, da skozi matično rešetko ne more zapustiti matičnice. Prvi dan po dodajanju matice v matičnici čebele le prek mrežice vzpostavljajo stik z dodano matico in prek matične rešetke vzpostavijo stik z matico. Tretji dan čebele pregrizejo daljši kanal in osvobodijo matico. Tako smo s postopnim osvobajanjem matice v sodobni matičnici dosegli zelo dobro sprejetje matice.

Eden izmed najpomembnejših postopkov pri dodajanju matic je, da pred vstavitvijo matice v matičnici v prej pripravljeno čebeljo družino iz matičnice izpustimo vse čebele spremljevalke. Tedaj odlomimo tudi zadnji plastični del, ki zapira zunanji dostop do sladkornega testa. Prek tega testa se bodo čebele pozneje pregrizle do matice.

Čebele spremljevalke branijo svojo matico in jo varujejo pred čebelami v družini, v katero smo dodali matico. Problem je tudi v razliki feromonov med dodano matico s spremljevalkami ter čebelami, katerim smo dodali matico. Večkrat uporabimo tudi zvijačo. Ko iz matičnice odstranimo spremljevalke, matici dodamo tri mlade čebele iz družine, v katero jo bomo dodali. Tako ima mlada, dodana matica mlade spremljevalke iz iste družine, v katero smo dodali matico. Na ta način biološko pripomoremo k zelo dobremu sprejetju te matice.
*** ne počnite tega, ker za to ni prav nobenega razumnega razloga


Spremljevalke odstranimo iz matičnice tako, da na njen prozorni pokrov damo manjši kos matične rešetke. Prozorni pokrov matičnice previdno potegnemo proti kanaloma, napolnjenima s pogačo, tako da delno osvobodimo prednji del matičnice. Čez nekaj časa bodo čebele skozi matično rešetko postopno zapustile matičnico, v njej pa bo ostala samo matica. Tedaj prozorni pokrovmatičnice previdno potisnemo v prejšnji položaj in tako zapremo matičnico. Pri tem opravilu pazimo, da ne poškodujemo matice.

V številčno normalno čebeljo družino dodamo matičnico z matico kar na podnico panja, v slabše čebelje družine pa dodamo matičnico z matico zadaj med sate, tako da je odprtina s pogačo obrnjena proti čebeljemu gnezdu (žrelu).


Dan po dodajanju matice v matičnici že lahko pogledamo, kako se do matice vedejo čebele.
[i]*** ko ste vstavili matičnico z matico, najmanj 5 do 7 dni pustite vse lepo pri miru in ne brklajte po čebelji družini[/i]

Če so do nje napadalne, če se v gruči trdno oklepajo matičnice in če z zadki pikajo v odprtine matičnice, je matico najbolje odstraniti iz panja. To čebeljo družino znova pregledamo in skušamo ugotoviti, zakaj je se je pojavilo tako sovražno vedenje čebel (zaradi navzočnosti druge matice, matičnikov itd.).
[b]*** vse to je potrebno skrbno opraviti pred dodajanjem matice in potem vse pustiti pri miru
[/b]
Vedenje čebel, ki so prijazne do matice, je popolnoma drugačno, saj se ne oklepajo matičnice, ne pikajo vanjo, z nje jih je mogoče odstraniti z rahlim dotikom, sproščajo nosanovo žlezo in trepetajo s krili ter na ta način prosijo sprejem matice.

Panja z družino, v katero smo dodali novo matico, se ne dotikamo sedem dni, da se čebele in matica prilagodijo novemu okolju. Tudi po tednu dni naj bo pregled sprejetja nove matice čim krajši in brez vznemirjanja čebel.

Pregledamo samo sredinski sat čebeljega gnezda, ga počasi potegnemo k sebi, preverimo zaleženost in sat takoj počasi vrnemo v čebeljo družino. Nikdar ne iščemo mlade dodane matice, saj njeno navzočnost določimo s pregledom zaleženosti sata. Ob čezmerni razdraženosti take čebelje družine lahko čebele že sprejeto matico tudi ubijejo.

Dodajanje matic čebeljim družinam je eden izmed biološko najzahtevnejših posegov v čebelarstvu, zato zahteva veliko biološkega predznanja in opazovanja čebel.

APIS M&D Čebelarstvo Debevec, Vrhnika Vzrejevalec matic: Marko Debevec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MAXI



Pridružen/-a: 25.08. 2015, 07:50
Prispevkov: 48

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2016 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naravna menjava matic

Kot hobi ali ljubiteljski čebelar sebi in čebelam ne delam problemov z menjavo matic, ki so umetno vzgojene. To mi tudi ni treba, ker smoter mojega čebelarjenja ni pridobitniški, v smislu ekonomične pridelave čimveč čebeljih pridelkov.

Vsi vemo, da se po naravnem nagonu matice v normalno razvitih čebeljih družinah in pri normalnem poteku parjenja (prašenja) vsako leto same od sebe menjajo z mladenko. Z rojenjem.

Zato čebelji družini pogosto pustim, da na višku razvoja, ki ga lahko glede na pašne pogoje zaviram ali spodbujam, preide v rojno razpoloženje,
Ker se ne ukvarjam z ogrebanjem rojev, zaprem matico sredi gnezda za teden dni v matičnico in odstranim vse, morebiti že pokrite matičnike.
Čez teden dni matico v matičnici odstranim, hkrati pa odstranim vse matičnike, razen enega, ki zgleda najboljši.
Čebele, po tednu dni, ko ostanejo brez stare matice in brez večjega števila matičnikov, razen enega, niti slučajno ne morejo potegniti (zasilne) matičnike iz čebelje zalege, da bi kljub temu ukrepu rojile. Znajdejo se v stanju izrojenca.
Rojnega razpoloženja ali možnosti rojenja je konec.

Iz izbranega rojnega matičnika (ki je po vsej priliki najboljša varianta vzreje matic) se izleže v »izrojencu«, ki je ohranil vse čebele, mlada matica in se na najbolj ustrezen način (iz močne družine) spraši in prične z zaleganjem, pogosto še predno se izleže vsa zalega stare matice.

Če se slučajno, po kakšni nesreči, mladi matici kaj zgodi, imam za več takih družin skupaj v rezervi »staro« matico, ki jo ob odvzetju iz družine dam v mali Zandrov prašilček skupaj z zajemalko čebel in tri dni v klet, predno jih postavim kot opazovalni panjiček na primerno ogledno mesto ob čebelnjaku. To matico dam brezmatični družini po enem od uveljavljenih postopkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2020 03:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS
10.07.2020

NAVODILA ZA MENJAVO MATIC V ČEBELJIH DRUŽINAH

Mlado matico dodajamo ob sončnem vremenu, zaželeno je, da je prisotna paša. Ob deževnem vremenu se dodajanja matic rajši ne lotimo, ampak z menjavo kakšen dan počakajmo. V primeru, da v okolici ni paše je priporočljivo, da čebelam že dan pred dodajanjem mlade matice in v naslednjih dneh po dodajanju nudimo sladkorno pogačo.

POSTOPEK MENJAVE:

V ugodnih vremenskih razmerah iz panja odstranimo staro matico, mlado matico pa istočasno dodamo v panj v matičnici, v kateri smo jo dobili. Matičnico v panju namestimo tako, da imajo čebele dostop do odprtinic skozi katere pridejo v stik z mlado matico. Matičnico položimo med sate s pokrito zalego vendar čebelam še ne omogočimo dostopa do sladkornega testa in matice.

Naslednji dan preverimo razpoloženje v čebelji družini. Če delavke obsedajo matičnico, ob tem pahljajo s krili in jih z lahkoto odstranimo z matičnice so čebele mladi matici naklonjene. V tem primeru čebelam omogočimo dostop do sladkornega testa in matice ter panj zapremo. V primeru, da so čebele še nemirne in jih težje odstranimo z matičnice, čebelam dostopa do sladkornega testa in matice še ne omogočimo, ampak kakšen dan še počakamo. Ko čebelam po dnevu ali dveh dostop do sladkornega testa omogočimo, le te pregrizejo sladkorno testo in matica lahko zapusti matičnico.

NAMIG:

Sprejem matic ne preverjamo naslednji dan ampak čez približno en teden. Zavedati se moramo, da prezgoden pregled družine in vznemirjenje, ki ga ob tem povzročimo v družini lahko povzroči propad mlade matice. Pri pregledu sprejetja matice preverimo le prisotnost mlade zalege na sredinsih satih, matice pa pri pregledu ne iščemo.

Želim vam uspeha pri menjavi matic!

dr. Peter Kozmus l.r.
strokovni vodja rejskega programa
za kranjsko čebelo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Vloga in pomen matice - čebele - trota Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow