Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ROJI IN NJIHOVA OSKRBA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 04:27    Naslov sporočila: ROJI IN NJIHOVA OSKRBA Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Oskrba rojev
21.05.2015

Čebelje družine se v naravnem okolju razmnožujejo izključno z rojenjem. Rojenje je vegetativna delitev čebelje družine na dvoje. Roj je popoln začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. S tem, ko zapusti staro družino v panju se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje. Naravno rojenje najboljše zdravilo za čebeljo družino, ker izključi neugodne pogoje iz stare čebelje družine, kot so zajedavci in povzročitelji čebeljih bolezni.
 
Vse rase čebel nimajo iste nagnjenosti do rojenja. To pomeni, da bo pri istih pogojih brez intervencije čebelarja  pri rumeni italijanski čebela (apis mellifera ligustica )šlo v roj od 20 – 60 procentov čebeljih družin, medtem ko bo pri istih pogojih  pri naši kranjski čebeli  ( apis mellifera carnica ) šlo v roj od 50 do 90 procentov čebeljih družin. Ta naravna lastnost kranjske čebele (ki ima druge izredne lastnosti) ima zelo velik vpliv na tehnologijo čebelarjenja. Ker se na to  negativno lastnost izvaja selekcija, lahko v bodoče pričakujemo zmanjšanje rojivosti.
 
Čebelje družine rojijo takrat, ko so na višku razvoja. Tedaj postane družina zelo močna, saj se je izleglo že nekaj generacij  mladih čebel in matici že zmanjkuje prostora za zaleganje. V panju je vedno več pokrite zalege v primerjavi z odkrito in vedno več mladih čebel krmilk, ki ne morejo opravljati svoje osnovne funkcije, krmljenja ličink. Ker se nagonsko intenzivno hranijo s cvetnim prahom, se jim začnejo povečevati jajčniki. Ta pojav imenujemo prikrito trotavost mladic in je osnovni vzrok rojenja čebel. Tedaj je v družini približno 40 do 60% čebel s povečanimi jajčniki. To pa povzroči pojav pravega rojilnega  razpoloženja v čebelji družini, ki zelo vpliva na obnašanje in življenje čebel. Poleg nesorazmerja med odkrito in pokrito zalega, v korist pokrite, pa rojenje pospešujejo tudi drugi dejavniki; majhni panj,  kjer matica nima prostora zalegati glede na njene sposobnosti, vreme, zelo plodna matica, izdatna pelodna paša in srednja ali slabša paša ter dedne lastnosti.
 
V čebelarskih krogih je poznan pregovor:« Eden roj na veji – dva manj v  panju«. Kaj to pomeni ?  Ko čebelja družina preide v rojilno razpoloženje  se pojavijo,  matični nastavki. To so večje, navzdol obrnjene celice, ki jih čebele zgradijo na spodnjem in stranskih robovih satja. Ti nastavki imajo navznoter  zavihane robove in ko jih matica zaleže, čebele iz njih zgradijo matičnike. Matica zalega jajčeca v nastavke postopoma in razlika med prvim in zadnjim zaleženim nastavkom je približno deset dni.  Čebelja družina za nego matičnika uporablja najkvalitetnejšo hrano, s katero bi lahko  vzredila od 500 - 1000 čebel delavk. Če to pomnožimo s številom matičnikov, kar hitro pridemo do števila čebel, ki predstavljajo dva roja.
Na žalost se rojilno razpoloženje pojavi v času prvih obilnih paš. Čebelje družine,  ki so v rojilnem razpoloženju in kasneje tudi rojijo, imajo tudi do 70 % manjše donose. Izrojenec in roj sta za tekočo čebelarsko sezono praktično izgubljena.

Prav tako moramo pri rojih vzeti v zakup težave pri ogrebanju. Roj je najlaže ogrebsti, če sedi v obliki grozda na koncu veje, na robu krošnje nizkega drevesa.  Vendar se roji pogosto vsedejo na takšna mesta, da je potrebna velika hladnokrvnost, preudarnost, iznajdljivost, spretnost in mirna roka čebelarja. Poznamo kar nekaj primerov, ko se je ogrebanje rojev  za čebelarje končalo z brezplačnim helikopterskim prevozom v Klinični center. 
Največja katastrofa za čebelarja pa so pobegli roji. Nemogoče je, da bi bil čebelar stalno pri čebelnjaku in čakal na roje, zato so izrojene družine s pobeglim rojem eno izmed neljubih presenečenj pri pregledu čebeljih družin.
 
Prav zaradi tega je roj je zaželen le pri čebelarju začetniku, ki bi rad povečal število svojih čebeljih družin, ali pa pri čebelarju, ki se intenzivno ukvarja s prodajo čebeljih družin.  Sodobno čebelarjenje na med nas nekako sili v čebelarjenje brez rojev. S pravilno oskrbo in pravilnimi posegi v panj se lahko izognemo marsikateremu roju. Žal ne gre vedno vse gladko, in če zamudimo optimalni čas za preprečevanje rojenja nam je rezultat roj na veji.
 
Med nekaterimi čebelarji je razširjeno prepričanje da je naravni roj, zato ker je »naraven« superioren in mu zato ni potrebna večja pozornost in oskrba. Vendar temu ni tako.  Res je, da imajo naravni roji zelo veliko energijo za izgradnjo novega bivališča in za vzrejo prve generacije čebel, vendar bi brez intervencije čebelarja samo majhen procent rojev dočakal naslednjo spomlad. Ker si čebelarji ne smemo privoščiti razkošja, da nam roji propadejo,  potrebujejo našo strokovno oskrbo.

1. Roj moramo vsaditi v kvaliteten, predvsem čist panj, ki naj bo zapolnjen s satnicami. Da roj ne zapusti panja mu dodamo sat odkrite zalege iz ene od čebeljih  družin v čebelnjaku.

2.  Ker vsak roj vzame s seboj le za tri dni hrane, ga moramo, v kolikor v naravi ni paše, takoj nakrmiti s sladkorno raztopino.  Na začetku ga krmimo v malih količinah, da začne graditi satnice in da  imajo čebele prostor za oblikovanje medenega venca hrane.

3. Po tednu dni roj pregledamo in ugotovimo, kako čebelja družina gradi satnice, moč čebelje družine, obseg čebeljega gnezda in ugotovimo če matica že zalega.  Roj omejimo na toliko  satnic, kolikor jih zaseda, ob tem  pa lahko po potrebi opravimo tudi pomik čebeljega gnezda.

4. Ker v tem trenutku roj še nima pokrite zalege in so vse varoje na čebelah, lahko te uničimo z  raztopino 2,1 % oksalne kisline. To si že na začetku spomladi pripravimo tako, da 30 g oksaldihidrata raztopimo v 1 litru mehke ali destilirane vode. Postopek tretiranja z oksalno kislino,  je takšen, da čebele popršimo z 3-4 ml  2,1 % oksalne kisline na vsako stran zasedenega sata. V kolikor smo kvalitetno opravili zimsko zatiranje varoj je število odpadlih varoj v roju, ki jih na najdemo kontrolnem vložku   zelo malo. Večina teh zajedalcev je ostala v  zalegi čebelje družine ki je izrojila.

5. Posebno pozornost moramo posvetiti rojem naslednjih generacij  ( drujec in tretjec), ker se v njih nahajajo neoplojene matice. V kolikor se matica ne oplodi pravočasno se v takšnih rojih pojavijo lažne matice. V tem primeru se takšen roj pridruži eni od čebeljih družin.

Še večjo pozornost kot roju pa moramo posvetiti  čebelji družini, ki je rojila – izrojencu.  Temu moramo podreti razen enega vse matičnike. Ker so v zalegi izrojenca  ostale več ali manj vse varoje, ga moramo kasneje ko je družina brez zalege  tretirati z oksalno kislino po enakem postopku kot roj. Ker so  vse varoje v tem trenutku na čebelah je to idealni trenutek za zatiranje tega zajedalca. 
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2020 03:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: spletna stran ČZS

Oskrba roja
28.05.2020

Med nekaterimi čebelarji je razširjeno prepričanje, da je naravni roj zaradi svoje »naravnosti« superioren, zato ne potrebuje večje pozornosti in oskrbe. Vendar temu ni tako. Res je, da imajo naravni roji zelo veliko energije za zgraditev novega bivališča in za vzrejo prve generacije čebel, vendar bi brez posega čebelarja samo majhen odstotek rojev dočakal prihodnjo pomlad.

Ker si čebelarji ne smemo privoščiti takega razkošja, da nam roji propadejo, potrebujejo našo strokovno oskrbo.

1. Roj moramo vsaditi v kakovosten, predvsem čist panj, ki naj bo zapolnjen s satnicami. Da roj ne zapusti panja, mu dodamo sat nepokrite zalege iz ene od čebeljih družin v čebelnjaku.
2. Ker vsak roj vzame s seboj le za tri dni hrane, ga moramo – če v naravi ni paše – takoj nakrmiti s sladkorno raztopino. Na začetku ga krmimo v majhnih količinah, da začne graditi satnice in da imajo čebele prostor za oblikovanje medenega venca hrane.
3. Po tednu dni roj pregledamo in ugotovimo, kako čebelja družina gradi satnice, moč čebelje družine, obseg čebeljega gnezda ter preverimo, ali matica že zalega. Roj omejimo na toliko satnic, kolikor jih zaseda, ob tem pa lahko po potrebi opravimo tudi pomik čebeljega gnezda.
4. Ker roj za zdaj še nima pokrite zalege in so vse varoje na čebelah, lahko te uničimo uradno registriranim zdravilom na bazi oksalne kisline. Na vsaki strani zasedenega sata čebele popršimo s 3–4 ml pripravljene raztopine oksalne kisline. Če smo kakovostno opravili zimsko zatiranje varoj, je na kontrolnem vložku zelo majhno število varoj, odpadlih iz roja. Večina teh zajedavcev je ostala v zalegi čebelje družine, ki je izrojila.
5. Posebno pozornost moramo nameniti rojem naslednjih generacij (drujec in tretjec), ker so v njih neoprašene matice. Če se matica ne opraši pravočasno, se v takšnih rojih pojavijo lažne matice. V tem primeru tak roj pridružimo eni izmed čebeljih družin.

Še večjo pozornost kot roju pa moramo nameniti čebelji družini, ki je rojila – izrojencu. V njem moramo podreti vse matičnike razen enega. Ker so v pokriti zalegi izrojenca ostale več ali manj vse varoje, moramo v njem pozneje, ko se pokrita zalega izleže, te zajedavce zatirati z oksalno kislino po enakem postopku kot roj. Ker so takrat vse varoje na čebelah, je to idealen trenutek za učinkovito zatiranje varoj.

Vlado Auguštin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Nega in vzreja čebeljih družin Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow