Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Darovi čebel

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Čebelji pridelki in trženje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2016 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravje iz čebeljega panja
14. marec 2008

Med in izdelki iz medu razvajajo od znotraj in zunaj. Med vsebuje približno 80 odstotkov sladkorja. Največji del predstavljajo sadni in grozdni sladkorji, ki nas hitro napolnijo z energijo. Poleg tega med vsebuje tudi veliko dragocenih vitalnih snovi, tudi encime in mineralne snovi, kot so kalij, natrij, magnezij, železo, mangan, baker in cink. Poleg tega pa še vitamine, aminokisline, hormonalne substance in t. i. inhibine.

To so snovi, ki preprečujejo rast številnih bakterij in jih pomagajo uničevati. Med nima okusa po grenkem zdravilu, vendar kljub temu deluje zelo blagodejno in blažilno na razdraženo prehlajeno grlo – v mleku ali pa še bolje v čaju.

Tak pozitiven učinek ima vendarle le takrat, ko ni toplotno obdelan. Čaj in mleko ne smeta biti prevroča, saj med pri temperaturah, višjih od 40 stopinj, izgubi vso svojo zdravilno moč.

Propolis – čebelji penicilin

Med v čebeljem panju je ekstremno čist. Za to poskrbi 'dezinfekcijsko sredstvo', ki ga proizvajajo kar čebele same. Gre za posebno smolo, ki se imenuje propolis. Ta varuje panj pred virusi, glivicami in bakterijami. In ta naravni produkt pomaga tudi nam, ljudem. Uničuje klice, krepi imunski sistem in živčevje. Propolis lahko kupite tudi v kapljicah. Doziranje: enkrat dnevno v kozarcu vode raztopite 5 do 10 kapljic.

Cvetni pelod – čista moč

Čebele v kepicah nabirajo moške zarodne celice cvetnic, ki jih imenujemo pelod. Ta služi za vzrejo zaroda, saj vsebuje vse snovi, ki jih organizem potrebuje za življenje. 100 g peloda vsebuje toliko beljakovin kot 1 kg
govedine ali 7 jajc. Človek bi lahko dolge mesece živel le od peloda. Med drugim izboljša splošno počutje, pomaga pri preutrujenosti in izčrpanosti ter pospešuje prekrvavitev.

Matični mleček – prava hrana za možgane


Za ljudi je zelo dragocen tudi matični mleček. To je hranilni sok čebel, s katerim vzgajajo svojo matico. V njem najdemo beljakovinske snovi, vitamine, mikroelemente in nenasičene maščobne kisline. Kot kuro lahko matični mleček (iz lekarne) uporabljate tako za obrambo imunskega sistema kot tudi za izboljšanje koncentracije in pomnjenja.

Čebelji vosek – nežno lepotilno sredstvo

Čebele satje gradijo iz čebeljega voska. Pogosto pa se uporablja tudi v kozmetiki in v farmacevtski industriji, in sicer v obliki krem, mazil, past, losjonov in rdečil.

Čebelji strup – najboljši prijatelj mišic


Kot je že rekel Paracelsus: "Odmerek je tisti, ki naredi strup. " Ko nas piči čebela, prizadeto mesto oteče, postane vroče in rdeče ter boli. Pravo zdravilno sredstvo, a seveda v ustreznih odmerkih (na primer v mazilih), je čebelji strup. Pospešuje prekrvavitev, zavira vnetja in se uporablja tudi pri mišičnih in sklepnih obolenjih.

Iz domače delavnice: lepotni pripravki iz medu

Krema z mlekom in medom
V visoki posodi s paličnim mešalnikom 2 minuti penite 50 ml svežega polnomastnega mleka ter mu nato med stalnim mešanjem dodajte še 100 ml repičnega olja. Mešajte tako dolgo, da se mešanica zgosti. Nato ji primešajte pol žličke medu.
Kremo shranite v hladilniku. Obrazna maska z medom in jogurtom Zmešajte 2 žlički medu in 150 g navadnega jogurta ter masko na debelo nanesite na obraz in vrat. Po približno 20 minutah delovanja jo odstranite. Deluje zelo hranilno.
Krema za roke z medom in limono
Dve žlici medu zmešajte z nekaj limoninega soka in s pripravljeno mešanico na debelo namažite dlani. Da bo krema še bolje učinkovala, si nadenite bombažne rokavice.
Piling iz medu
Zmešajte po 2 do 4 žlice navadnega jogurta in mletih mandljev ter 1 žličko medu. S pripravljeno kašo zdrgnite telo in obraz ter vse skupaj splaknite pod toplo prho.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2018 05:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vir: DNEVNIK, oktober 2018

Naj bodo čebelji pridelki na vaši mizi vsak dan!

Le kdo ne pozna čebel, drobnih marljivih žuželk, ki neutrudno letajo s cveta na cvet na katerih nabirajo medičino in cvetni prah. Bogastvo naše domovine se kaže tudi v temu, da iz našega območja izvira in na njem živi avtohtona čebelja rasa, ki jo imenujemo kranjska čebela ali sivka.

Četudi se nam na prvi pogled morda ne zdi omembe vredno pa prisotnost čebel v naravi in njihovo delo predstavljata nepogrešljiv člen pri pridelavi hrani, kar je izrednega pomena za celotno človeštvo. Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je prav v opraševanju različnih rastlin in čebele so med ostalimi opraševalci rastlin najpomembnejše. Po različnih strokovnih virih lahko zasledimo, da je vrednost opraševanja 15-krat do 30-krat večja kot je vrednost vseh čebeljih pridelkov skupaj. Čebelam se tako lahko zahvalimo za rastlinsko raznovrstnost v naravi pa tudi za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani. Od opraševanja čebel so v največji meri odvisna sadna drevesa kot so jablane, breskve, češnje… saj čebele oprašijo kar 70-80 odstotkov cvetov. Prav tako tudi poljedelske kulture kot so ajda, facelija, detelja, oljna ogrščica, sončnice in tudi nepogrešljive vrtnine, ki se znajdejo na naši mizi kot so fižol, paradižnik, kumare, buče, itd. Od kakovosti oprašitve sta odvisna tako količina kot tudi kakovost pridelkov.

Čebelji pridelki so edinstvena živila, ki so široko uporabna v različne namene, tako v kulinariki, kozmetiki pa tudi ljudski medicini in tudi za njih velja da je najbolje, če jih uživamo iz domačega okolja.

Najbolj poznan in razširjen čebelji pridelek je zagotovo med. V Sloveniji nam naravne danosti omogočajo pridelavo vrstnega medu. Čebelarji pa se z upoštevanjem ustrezne tehnologije čebelarjenja trudimo ohranjati kakovost medu takšno kot jo pridelajo čebele v panju. Ravno zaradi slednjega se vključujemo tudi v sheme višje kakovosti. Shema kakovosti pomeni opredelitev posebnih meril in zahtev glede značilnosti, postopkov pridelave ali predelave kmetijskih pridelkov ali živil. Med označeni z oznako ene izmed shem kakovosti kaže na posebnost ali višjo kakovost proizvoda. V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja medu priznane na evropskem nivoju in sicer Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu. Z nakupom medu, ki je vključen v shemo kakovosti je potrošniku

zagotovljena višja kakovost medu, saj so kriteriji kakovosti pri navedenih geografskih poimenovanjih postavljeni veliko strožje kot jih navaja državni Pravilnik o medu. Ves med, ki je vključen v katero izmed zaščitenih geografskih poimenovanj je 100 % proizveden v Sloveniji oz. na določenih geografskih območjih znotraj Republike Slovenije. Zagotovljena je sledljivost, med pa je izpostavljen še dodatnemu nadzoru kakovosti.

Med lahko uživamo na več načinov, kot namaz na kruhu lahko pa si z njim tudi sladkamo čaj, kavo ali ga raztopimo v vodi. Primešamo ga lahko različnim napitkom ali jedem, npr. pecivu, jogurtu, kislemu mleku, naravnim sokovom, itd.

Uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo zelenjavnih in mesnih jedi, različnih omak in marinad. Značilnost medu je, da čez določen čas kristalizira. Kristalizacija je popolnoma naraven pojav in je potrošniku dokazilo, da je kupil naraven in kakovosten pridelek. Seveda nekatere vrste medu kristalizirajo hitreje, spet druge počasneje. Utekočinimo ga tako, da ga na vodni kopeli segrevamo največ do temperature 40 ° C. Če bi med pregreli bi lahko v njem poškodovali ali uničili nekatere njegove sestavine kot so encimi, hormoni, toplotno občutljivi vitamini,….zato medu ne dajemo v prevroč čaj. Pri ostalih jedeh kadar je to mogoče pa ga dodamo po toplotni obdelavi.

Obstaja nešteto receptov kako uporabljati med in ostale čebelje pridelke kot so cvetni prah, matičnim mleček, propolis in vosek v vsakdanjem življenju. V prihajajočih jesenskih dneh bo poleg zelenjave in sadja na vaši mizi zagotovo našel svoje mesto tudi kateri izmed njih, zato varujmo čebele in ohranimo raznovrstnost naše prehrane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> Čebelji pridelki in trženje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow