 |
Slovenski ljubiteljski čebelarji slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Čelar Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24 Prispevkov: 813
|
Objavljeno: 07 Feb 2025 10:32 Naslov sporočila: Prevelika prisotnost Hidroksimetilfurfurav medu |
|
|
Hidroksimetilfurfural
Vir: Wikipedija
Hidroksimetilfurfural (HMF), tudi 5-(hidroksimetil) furfural, je organska spojina, ki izhajajo iz dehidracije nekaterih sladkorjev..[1][2] Ta rumena nizko tališčna, trdna snov je zelo topna v vodi. Molekula je sestavljena iz furana prstan, ki vsebujejo funkcionalne skupine aldehida in alkohola. HMF identificirana v različnih toplotno obdelanih živil, vključno z mlekom, sadnimi sokovi, žganja, medu, itd. HMF, ki izhaja iz celuloze brez uporabe vrenja, je potencial 'ogljika' surovina za goriva in kemikalije.
MF nastaja iz sladkorja. Izhaja prek dehidracija fruktoze..[4] Zdravljenje fruktoze s kislinami, sledi tekoče ekstrakcije, v organskih topilih, kot so metil izobutil ketona. Pretvorba vpliva na različne dodatke, kot so DMSO, 2-butanola in poli vinil pirolidona, ki zmanjša nastanek stranskih produktov. Ionske tekočine olajšajo pretvorbo fruktoze v HMF.[5]
Chromous klorid katalizira neposredno pretvorbo fruktoze (pridobivanje 90) in glukoze (pridobivanje 70) v je HMF.[6] Kasneje celulozo neposredno pretvori v HMF (pridobivanje 55 na 96 čistosti)..[7] Klorida krom katalizira pretvorbo glukoze v fruktoze. Različne metode so bile razvite za pretvorbo celuloznih biomase HMF.
] HMF je praktično ni v sveži hrani, ampak jo naravno proizvaja sladkor s hrano med heat-treatments kot sušenje ali kuhanje. Skupaj z veliko drugimi okusi in barvami povezanih snovi, HMF nastane v Maillardova reakcijo, kot tudi med karamelizacijo. V teh živilih nastajajo počasi tudi med skladiščenjem. V kislih pogojih v korist generacije HMF.[10]
HMF, je mogoče najti v nizkih količinah v medu, sadnih sokovih in UVT mleku. Tukaj kot tudi v kisih, alkoholnih izdelkih ali piškotih. HMF lahko uporabijo kot indikator za presežek toplotne obdelave. Je na primer v svežem medu, a le v nizkih količinah HMF — manjša od 15 mg/kg – odvisno od pH vrednosti in temperature in starosti,[11] in codex alimentarius standardna zahteva, da v medu imajo manj kot 40 mg/kg HMf in zagotoviti, da se ne ogreva v medu med predelavo, razen v tropskih medih, ki morajo biti pod 80 mg/kg.
Večje količine HMF najdemo naravno v kavi in suhem sadju. V več vrstah pražene kave, ki jih vsebuje med 300-2900 mg/kg HMF.[12] V posušenih slivah je bilo ugotovljeno, da vsebujejo do 2200 mg/kg HMF. V temnem pivu pa 13,3 mg/kg,[13] v pekovskih izdelkih vsebuje med HMF 4.1-151 mg/kg.[14]
HMF je lahko v obliki visoko fruktoznega koruznega sirupa (HFC), ravni okrog 20 mg/kg HMF, ugotovljeno je da se povečuje med skladiščenjem ali ogrevanjem.[11] To je problem pri ameriških čebelarjih, ki jih uporabljajo HFC kot vir sladkorja, ko ni dovolj virov nektarja za krmo čebel. Ampak HMF pa je strupen za njih. Dodajanje baze kot sode v prahu ali kalijevega klorida za nevtralizacijo HFC upočasni nastanek HMF.[11]
Glede na tehnologijo proizvodnje in skladiščenja, ravni v hrani precej razlikujejo. Ocenitev prispevka HMF pri vnosu v hrano, je treba upoštevati njegove potrošnje. Kava je živilo, ki je zelo velikega pomena v smislu ravni HMF in porabljene količine.
HMF je naravna sestavina, vendar običajno prisotna v nizkih koncentracijah. Pri dnevnem vnosu HMF so lahko osnove zelo različne zaradi posameznih vzorcev porabe. Ocenjeno je da v zahodni prehrani, po vrstnem redu po velikosti 5-10 mg HMF se zaužije v hrani.[10]
V prejšnjih časih so HMF uporabljali v hrani za aromatiziranje, ta praksa je sedaj v Evropi ukinjena. HMF pa se še najde tudi v cigaretnem dimu.[15]
Razgradnja 5 hidroksimetilfurfurala v medu
5-Hidroksimetilfurfurala (HMF) je najpomembnejši vmesni produkt reakcije,ki katalizirajo kisline in dehidracije hexoses in/ali Maillardova reakcije; Poleg tega se najbolj uporablja indeks za ovrednotenje toplotne škodo ali staranja živilskih proizvodov. Po navadi so njene razgradne reakcije, zelo počasne in zanemarjene. Ta študija poroča o ugotovitvah o HMF, dinamiko razgradnje v medu različnega cvetličnega izvora pri temperaturi med 25 in 50 stopinj Celzija. Rezultati označujejo višjo degradacijsko stopnjo (k(HMF) (razgradnja)) v primerjavi s tvorbo stopenj (k(HMF) (oblikovanje)) v kostanju in citrusovih vzorcih. Podobno k vrednosti so bile ugotovljene v večcvetnem medu. Poleg tega je bila reakcija HMF razgradnje značilna pri nižji aktivacijski energiji (E(a)) pri vrednosti v primerjavi z vrednostmi pri E(a) tvorbi. Končna koncentracija HMF v medu, med skladiščenjem pri sobni temperaturi, je zaradi visoke koncentracije sladkorja. Nihanje HMF v medu je lahko odvisna od ravnotežja med kopičenjem in degradacijo procesov. To lahko vpliva na veljavnost HMF kot shranjevanje indeks v medu, predvsem med analizo tega medu, katerega preveč omejuje zakonodaja (citrusov) ali kostanjevega medu, kjer analiza pove, da se ne kopičijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow
|