Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov Slovenski ljubiteljski čebelarji
slovenska čebela, tehnologija čebelarjenja, zdravstveno varstvo, čebelji izdelki, varovanje okolja, organiziranost čebelarjev, vloga čebele v naravnem prostoru, odnos družbe do ohranitve čebele
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




POLIOEL 4

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> IZ TUJIH ČEBELARSKIH LOGOV
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Čelar
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.03. 2010, 07:24
Prispevkov: 812

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2016 04:12    Naslov sporočila: POLIOEL 4 Odgovori s citatom

POLIOEL 4

21 Ožu 2013
Laslo Laci Bakoš poslao je tekst preveden s mađarskog, malo sam ga prilagodio na hrvatski a samo sredstvo nisam koristio!

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća potpredsjednik pčelarskog saveza Rumunske bio je dr. Eugen Murešan, dekan veterinarskog fakulteta u Klužu. U to vrijeme nedostajao je efikasan preparat protiv nozemoze pa je sa šeficom katedre u farmaciji, profesoricom dr. Ingeborg Bogdan tražio rješenje. Kako je bila renesansa istraživanju ljekovitih biljaka, našli su shodnom da probaju nešto odraditi sa eteričnim uljima.
Iz temeljnih istraživanja došli su do zaključka, da djelovanje nekih eteričnih ulja konkurira fumagili-nu. Dok su pčele u karanteni koje su bile zaražene, a tretirane su sa fumagilinom živjele u prosjeku 27,6 dana, tada sa najdjelotvornijim eteričnim uljima tretirane pčele živele 27,2 dana. Ukratko to je povijest preparata na bazi eteričnih ulja Polioel 3. Iako njihov članak o istraživanjima je objavljen 1986-e, nije se pojavio na tržištu kao industrijski proizvod temeljem njihovog otkrića.

Nosema apis microsporidia unutar ćelija, u sluzokoži digestivnog trakta pčela probije površinske ćelije i tamo se razmnožava. Na mjestu uginulih ćelija ostaje velika količina spora i jedna oštećena površina izložena zarazi. U ranijim stadijima zaraze kod pčelinjih društava koje nisu tretirane ljekovima, desetkovanje će izvršiti zarazni proljev. Ovakve forme oboljenja pčelinjih društava imaju tešku ekonomsku posledicu, naime produktivnost takvih zajednica smanjuje se od 30-70 %.

U ovakvim slučajevima rane koje izaziva Nosema apis, napadaju razne bakterije, odnosno kroz ovako otvorenu kapiju u organizmu pčele dospevaju i virusi koji dalje pogoršavaju zdravstveno stanje istih.

U ovakvim primjerima od pčelarenja ne možemo računati na nikakvu dobit. Slobodan put je uvjek bio prevencija oboljenja i dan danas je tako.
Nektar koji pčele sakupljaju sadrži u sebi eterična ulja koji imaju zaštitno i ljekovito svojstvo.
Prihranjivanjem šećernim sirupom te učinke zamenjuje POLIOEL-4.

POLIOEL 4 je rezultat nastavka započetih istraživanja, potpuno prilagođen zdravstvenim problemima pčela i pčelarstva u današnjem vremenu. Rezultat je desetogodišnjih istraživanja i testiranja u raznim pčelarstvima, u dobrobit kako pčelinjih zajednica, tako i pčelara.

Proizvod u proljetnom periodu povećava otpornost pčelinjeg organizma i pomaže kod suzbijanja bakte-rijalnih, parazitnih, gljivičnih i virusnih oboljenja, koje se javljaju o košnici.

Pokusima je utvrđeno, da protiv zaraze nozemozom (Nosema apis), sastojci proizvoda dijeluju približno kao antibiotici. Redovno korištenje proizvoda kod prihrane pčela sprečava razmnožavanje krpelja Varroa jacobsoni.
U slučaju bolesti vapnenog legla i virusnih zaraza također štiti pčelinje društvo.

Do nedavno je vrijedilo pravilo da se kod pčela može raditi sve. Zinuli smo kada videli američke cisterne koje na tone, vagone prevozili šećerni sirup…Pčele su odkazale ovaj jednostrani odnos. Njihova poruka je: CCD (kolaps pčelinjih društva).
Besmisleno je osuditi stimulativno prihranjivanje pčela. Samo na ovaj način možemo održavati masovnost društava i ovo je preduvjet ekonomičnosti pčelarenja. Ipak ne bi smjeli zaboraviti činjenicu, da pčelama ne treba pčelar, već da je pčelaru potreban prihod od pčelarenja.

Ako u našoj prehrani fali neka komponenta, to se veoma brzo osjeti na vlastitoj koži. Ukoliko nam brašno ne radi dobro, onda sam po sebi šećer koji sadrži 99,7 % saharozu (repin šećer) isto tako je štetan za pčele. U nektaru cvjeća se nalaze određene kompozicije eteričnih ulja, koje štite cvjet od bakterija i virusa, poziva pčele na oprašivanje, ulaskom u košnicu sa nektarom se čuva dalje zdravlje pčela.

To nekako moramo nadoknaditi. Otopine šećera moramo dopuniti eteričnim uljima i sa dovoljnom količinom mineralnih stvari. Nemamo drugog rješenja. Ako to odradimo, oboljenja kod pčela će se smanjiti - nestati.

***
vlastitom pčelinjaku sve odradimo kako bi pčele nirno prezimile, da očuvamo kvalitet zimske hrane. Košnice uzimljujemo u zatvorenim prostorijama, kako bi ih štitili od uznemiravanja koje uzrokuju razne ptice, a na taj način nisu pod direktnim uticajem naglih vremenskih promjena. U zimskoj hrani je uvjek dovoljna količina mješavine eteričnih ulja. Kod brojlera su izvršeni testovi koji su potvrdili, da ova mješavina eteričnih ulja povećava otpornost sluzokože. Nastaje određena zaraza, ali je ona površinska i oštećenja vrlo brzu zarastaju.

Pčelari koji su koristili preparat POLIOEL-4 primjetili su da u jesenskom periodu tretiranja protiv Varroe, manje od 40-50 grinja pada na podnicu. U košnici grinja Varroa orjentira se temeljem mirisa. Kako preparat stvara jednu mirisnu kompoziciju unutar košnice, koja ne smeta pčelama jer imaju vrlo razvijen osjet mirisa, grinji s druge strane itekako smeta, ne zna se točno i na vrijeme (ciklus njihovog razvoja) orjentirati te pada na dno košnice. U periodu od proljeća do jeseni korištene metode suzbijanja Varroe ne daju povoljne rezultate. Ako otklonimo trutovsko leglo i za prihranjivanja uz šećer dajemo eterična ulja pčelarit ćemo sa zdravim društvima.
Mi smo još skromniji, ali u većim pčelarstvima i po tom pitanju se troši šećer na tone. Prisiljeni smo upoznati kontekst i poštovati posledice. Ne smijemo prihranjivati niti jedan kilogram šećera bez toga da obezbedimo zdravlje pčela sa dodatkom. Ovaj način je daleko od savršenstva ali je već dalje od neopreznog načina koji je stvorio CCD.

Sa radošću bi se uključili kao pčelari, kao proizvođači jednom takvom timu, čiji članovi razmišljaju o zdravstvu pčela i za to spremni su i nešto učiniti.
Prevod sa mađarskog: Laslo Bakoš

POLIOEL 4
Ljekovita smjesa za dopunu pčelinje hrane

Ovaj proizvod u modernoj pčelarskoj proizvodnji služi kao dopuna za šećerni sirup, kojim zamenjujemo cvjetni nektar ili med. Eterična ulja koja se nalaze u ovom proizvodu, ometaju krpelja Varroa destructor da se orijentira u košnici, na taj se način smanjuje njihov broj koji se smješta u čelije saća sa larvom pa se ograničava i samo njihovo razmnožavanje. Komponente eteričnih ulja koja se absorbiraju u organizmu pčela koče nanošenje štete sorte Nosema, bakterije i virusa.
Doziranje i način primene:
Pčelama može se davati kako kod stimulativnog prihranjivanja, tako i kod dopune zimske hrane. Kod 7 lit. pripremljenog šećernog sirupa dodajemo 1 ml Polioel 4 (na 1 lit. sirupa dajemo 6 kapi Polioel 4).
Šećernu pogaču pripremamo iz šećera u prahu, hladno izgnječimo i na 4,5 kg pogaču dodajemo 1 ml Polioel 4 (na 1 kg pogaču dodajemo 10 kapi Polioel 4).
Zaštitni radovi kod primene:
Zbog preventivnog sprečavanja grabeži u pčelinjaku, svako društvo da hranimo na isti način. Da bi proizvod iskoristili u potpunosti, ambalažu nekoliko puta treba isprati sa šećernim sirupom.
**********************

Sladkorni alkoholi - polioli
avtor: Metka Švagelj
14.07.2008


Vsakodnevno žvečite žvečilni gumi? Ste ljubitelj beljakovinskih ploščic z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Potem ste se že zagotovo srečali s pojmoma »sladkorni alkohol« ali »poliol«.

Kaj so sladkorni alkoholi oz. polioli?

Sladkorni alkoholi so ogljikovi hidrati, ki se naravno nahajajo v sadju in zelenjavi. Naj vas njihovo ime nikar ne zavede - dobili so ga po svoji kemijski zgradbi, ki delno spominja na alkohole, delno pa na sladkorje. Njihovo uživanje ne povzroča pijanosti, tako da so vaše skrbi popolnoma odveč.

Uporaba

Poleg tega da sladkorni alkoholi hrani dajejo sladek okus, jih v prehranski industriji uporabljajo tudi kot sredstva za povečanje prostornine in ohranjanje vlage, zaradi njih pa so žvečilni gumiji osvežilni. V Evropi najdemo sladkorne alkohole predvsem v žvečilnih gumijih, nekaterih bonbonih in nizkokaloričnih piškotih, preko luže pa skorajda ni dietne slaščice brez sladkorja, ki ne bi vsebovala sladkornih alkoholov.

Sladkorni alkoholi ne sodijo v isto skupino kot druga (umetna) sladila kot npr. saharin, aspartam in acesulfam K. Umetna sladila so namreč brez energijske vrednosti in ne vsebujejo ogljikovih hidratov.

Prednosti sladkornih alkoholov:
1. Imajo nižjo energijsko vrednost kot sladkor
Energijska vrednost sladkornih alkoholov je nižja kot energijska vrednost sladkorja. Kot je razvidno iz spodnje tabele, se le-ta pri sladkornih alkoholih giba od 0,2 do 3 kalorij na gram snovi. Tako imajo tudi jedi, katerim so dodani sladkorni alkoholi ali kombinacija sladkornih alkoholov in umetnih sladil, nižjo kalorično vrednost kot hrana, sladkana s sladkorjem.
 
Eritritol ima najnižjo kalorično vrednost in najnižji glikemični indeks izmed vseh sladkornih alkoholov . Po okusu in teksturi zelo spominja na sladkor.
 
2. Nižji glikemični indeks


Presnova sladkornih alkoholov se prične šele v tankem črevesju, kjer se zelo počasi in nepopolno absorbirajo v krvni obtok. Pri tem se sprosti zelo malo ali celo nič inzulina, kar ne vpliva drastično na porast krvnega sladkorja. Čeprav si strokovnjaki niso enotni glede pomembnosti glikemičnega indeksa, je dokazano, da je uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom povezano s prenajedanjem, prekomerno telesno težo, diabetesom tipa 2 in obolenji srca. Vsi polioli imajo nizek oz. srednje visok glikemični indeks in lahko učinkovito nadomestijo sladkor, glukozo in polisaharide z visokim glikemičnim indeksom, ki se najpogosteje uporabljajo v sodobni predelani hrani.

3. Ne povzročajo kariesa

Prebava sladkornih alkoholov se prične šele v črevesju, zato za razliko od sladkorja ne pripomorejo k nastanku kariesa. Ksilitol, eden izmed sladkornih alkoholov, dokazano preprečuje nastanek bakterij v ustih.

Pomanjkljivosti sladkornih alkoholov

Sladkorni alkoholi lahko povzročajo zastajanje vode, napenjanje, vetrove in delujejo odvajalno, zato nikar ne pretiravajte z njihovim uživanjem. Prekomerno uživanje sladkornih alkoholov lahko povzroča tudi diarejo.

Priporočamo, da:
nadzorujete količino sladkornih alkoholov na obrok (koliko gramov sladkornih alkoholov je preveč, je težko oceniti, ker je vse odvisno od posameznika. Ameriško dietetično združenje opozarja, da 50 g sorbitola ali 20 g manitola že lahko povzroča diarejo);
ne uživate jih na tešče;
spremljate reakcije svojega telesa na njihovo uživanje (nekateri posamezniki so bolj občutljivi kot drugi);
zaužito količino postopoma povečujte in tako privajajte telo.

Za konec

Sladkorne alkohole kljub njihovi drugačni presnovi štejemo med ogljikove hidrate. V primerjavi s sladkorjem imajo nižjo energijsko vrednost in glikemični indeks, zato so primerni tudi za tiste, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da tudi v tem primeru zmernost ni odveč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slovenski ljubiteljski čebelarji Seznam forumov -> IZ TUJIH ČEBELARSKIH LOGOV Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group||Style by yellow